Alla dessa hundar av Jan-Erik Andersson

219 SEK
I lager
ISBN : 9789198304008
Språk : Svenska

Lust och lydnad är den första av fem böcker av Jan-Erik Andersson allmänt kallad JEA. Han är en av pionjärerna när det gäller hundträning med klicker och lustfyllda metoder och han delar här med sig av sina erfarenheter och möten med flera tusen hundar.

Den första boken Alla dessa hundar publicerades 2015 beskriver flera hundmöten som JEA haft, tränat eller hjälpt på olika sätt genom åren. Själv har han tävlat ända upp till SM-nivå. Åren är många då författaren nu är över 70 år. JEA har alltid sökt hitta alternativa lösningar i sin träning i kontrast mot tidigare träning där hunden skulle disciplineras med hård hand. Boken är lättläst och skriven i en kåserande form.

Du kommer bland annat få möta Ginger som inte kommer på inkallning, Minette som drar i kopplet, hundar som slåss, gör utfall, hatar katter, inte kan vara ensamna och hundar som är i början av sin tävlingskarriär. Författaren beskriver, analyserar och berättar hur han själv gått till väga för att försöka lösa olika problem genom åren. En del solksenshistorier och andra snyfthistorier.  Det är svårt att inte beröras. Han var tidig att använda klicker och en av de första att använda sig av skvallerträning i praktiken innan begreppet ens myntats.

Alla dessa hundar kan på så vis läsas som en bit svensk historia när det gäller synen på hund och hundträning. Boken måste därför förstås utifrån sin tid och dess dominerande synsätt. Författaren erkänner att vissa lösningar kanske han inte skulle använda sig av idag. Övervägande har dock JEA haft en förmåga att möta hunden utifrån dess egna förutsättningar, problematiserat och sökt hitta lösningar där hunden med glädje vill vara till lags men också få utrymme att få vara bara hund.

Även om denna första bok inte är tänkt som en bok i hundträning så finns det mycket att lära i hur JEA sökt alternativa lösningar och hur olika problem kan hanteras. Inom en snar framtid kommer ytterligare fyra böcker att publiceras som kommer fokusera på hur du lägger grunden, tränar för både vardag och tävling och slutligen en bok i mer avancerad träning. Den kunskap JEA besitter är ett helt livs möten med flera tusen hundar där han hållit kurser, privatträningar för både vardag och tävling samt även hjälpt till med olika problemlösningar, alltid med den enskilda hunden  i fokus.

Boken är 266 sidor lång och författaren skriver med glimten i ögat, personliga reflektioner och mycket humor utom att tappa fokus på att våra hundar förtjänar att tas på allvar. Den som läser boken bör dock hålla i minnet att JEA inte är en traditionellt skolad författare där språk och formuleringar är det viktigaste. Vid 76 års ålder bestämde sig JEA att trots detta skriva sin bokserie. Vi är glada för det då hans erfarenheter och pionjärarbete lagt grunden för stor del av den moderna hundträningen där man hellre motiverar än bestraffar. Det har verkligen hänt mycket under alla dessa år!

ISBN : 9789198304008
Format : 140.00 X 210.00
Språk : Svenska
Sidor. : 266
Utgivningsdatum : 2016/01/15
Författare : Jan-Erik Andersson
Write Your Own Review
Du recenserar:Alla dessa hundar av Jan-Erik Andersson
Your Rating