Berätta om din bok!

10 dagar & 1 natt är min debutroman, skriven i genre som jag kallar Vardagsthriller. Den fiktiva storyn utspelar sig i min hemort Stocksund, och handlar om en helt vanlig familj som av olika anledningar råkar hamna i ondskans klor - på hemmaplan - och deras desperata kamp att försöka klara sig levande ur det hemska dygnet.

Hur kom boken till?
Jag har länge haft på min ”Bucket list” att jag vill släppa en egen roman. Processen att sätta igång har av många olika anledningar dröjt, men för drygt 4 år sedan så tog jag mig i kragen och började utveckla en story som jag tyckte var spännande. Sedan har många kvällar och helger gått åt framför datorn tills jag äntligen satt med ett första utkast på manuset. Därefter skrev jag om boken 9 gånger tills jag var nöjd.

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?
Jag hade en grundidé som just handlade om en riktigt skrämmande situation som uppstår när kriminella krafter plötsligt bestämmer sig för att fokusera på en helt vanlig och ovetandes person. I den grundberättelsen så adderade jag sedan en sidostory som invecklar saker och ting betydligt för den berörda familjen. Med de premisserna som grund så utvecklades sedan väldigt mycket av berättelsens framfart under tiden som jag skrev.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?
Jag tycker att det är fantastiskt spännande och intressant att försöka fånga en läsares intresse med en story som jag kommit på, och med det sätt jag valt att formulera historien. Och den kittlande spänning jag själv känner under processen när jag sitter och skriver är också oerhört tillfredsställande. Nya manusidéer kommer upp hela tiden, och som jag känner nu så vill jag aldrig sluta att skriva ner dem.

Skriver du på något nytt nu?
Jag har en ny idé till en bok som jag har börjat skriva på. Ingen uppföljare till 10 dagar & 1 natt, utan en helt egen historia som jag själv upplever som väldigt berörande.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?
Bara samma tips som jag själv fått av mer erfarna författare – att bara sätta sig ner och skriva. Skriv på, innan idén till scenen är perfekt i huvudet och innan formuleringen sitter som den ska. Du kommer ändå skriva om texten flera gånger innan du är nöjd. Men det känns riktigt bra när du fått fram några sidor och börjar känna att du kommit igång ordentligt. Då infinner sig känslan ganska snabbt av att du vid första bästa möjlighet vill fortsätta skriva ner din berättelse.

Varför ska man läsa din bok?
Om man gillar nagelbitande spänning så får man enligt mina tidigare läsare en bra portion av detta med den här boken.

Vad gör du när du inte skriver?
Jag driver ett eget filmproduktionsbolag som heter Talework, och där arbetar jag som manusförfattare och regissör. Vi producerar all typ av film åt alla möjliga kunder, och mitt arbete handlar mycket om att ta fram intresseväckande manus till ett brett spektrum av produkter och tjänster, vilket är oerhört kul. Men med boken hade jag ingen annan uppdragsgivare än mig själv och inga begränsningar att ta hänsyn till, och det gav min fantasi större möjligheter vilket givetvis var väldigt befriande.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?
Jag tror att man bör sätta samma åldersgräns som för barnförbjuden bio, dvs 15 år. Annars är boken till för alla som gillar att sjunka in en spännande fiktiv berättelse som är kittlande nära en potentiellt verklig händelse.

Med vänlig hälsning
Johan Jihde