Berätta om din bok!

2013 var inget undantag när det gällde krig, våld och elände i världen. Konflikten i Syrien, bomberna i Boston och tyfonen Haiyan som tog tusentals liv. Händelser som är präglade av så mycket sorg och förödelse att vi knappt ens kan förstå dem. Men det fanns också skäl till glädje. Tre forskare lyckas bota en flicka med HIV, en 16-årig kille med Downs syndrom bestiger Mount Everest och djurförsök på kosmetikaprodukter förbjuds.
2013 är också hästköttslasagnernas, avlyssningsskandalernas och de öppna brevens år.

Men det är Nelson Mandela och hans frånfälle som kommer att sitta kvar längst i minnet. Den 5:e december somnar han stillsamt in, 95 år gammal. Det är svårt att överskatta hans otroliga gärningar för både Sydafrika och världen.
Men i hans skugga har en annan klivit fram. Malala Yousafzai. Från Swatdalen i Pakistan, där talibanerna är som starkast har en 16-årig flicka klivit fram som en av jordens mest beundrade människor. Hon bär på ett budskap om en bättre framtid. För dig och för mig.

Om allt detta och mer finner du i den här boken. En bok som genom limerickar försöker reda ut vad som egentligen hände det fantastiska och fasansfulla året 2013.

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Allt började med att jag för ett par år sen såg på Twitter såg en bekant som skrivit en limerick om ett visst tågföretags bristande kommunikation. Som ord- och språkintresserad började jag försöken att skriva mina egna, och sen var jag fast. Jag har haft planer på en limerickbok under hösten, men inte riktigt hittat något tema. Jag var rädd att den skulle bli spretig. Men jag fick idén om att sammanfatta nyhetsåret av en vän och det blev det som höll det sammanhållande kitt som jag letat efter. Efter att jag i december skrivit limerickar till vänner som ville ha julrim till presenterna de skulle ge bort, hittade jag energi till att börja med att skriva den här boken. Så när idén väl fanns där, höll jag mig till den planen.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Den enda stora anledningen till att jag skriver är för att jag vill förstå. Jag vill sätta ord på saker och ting. Mig själv och mitt känslo- och tankeliv, andras diton, men också på det som ibland till synes kan verka vara oförståeligt. Att förstå. Det är där allt skrivande börjar och slutar för min del. (Och det som fascinerar mig mest är känslor och paradoxer, just eftersom de är så komplexa.)

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?

Jag har bara fått stöd från släkt och vänner – de har undrat hur det gått och frågat om de kan hjälpa till på något sätt – så det känns otroligt roligt och inspirerande.

Skriver du på något nytt nu?

Inte för tillfället, mer än vardagsskrivande. Men jag har redan planerat en bok som sammanfattar 2014 i limerickform, som är tänkt att komma i slutet av december i år. Sen har jag alltid en dröm om den där stora romanen, men än har jag inte hittat något ämne, som har inspirerat mig tillräckligt för att skriva en bok om det. Men förhoppningsvis är jag där en dag.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

För mig personligen som tycker det är i princip omöjligt att producera något om det varken finns lust eller (yttre eller inre) press på mig att prestera, så är motivationen central. Jag hade väldigt roligt när jag skrev min bok och jag drevs av lust. Ett otroligt tråkigt råd, men låt motivationen driva dig. Ha kul!

Men ett litet mer konkreta tips. Läs så mycket du kan och sno så många formuleringar du vill. På riktigt. Ordet är fritt. Om jag har skrivit någon formulering eller någon detalj i den här boken som du tyckte om – varsågod, bara att ta för sig. Men om jag ska ge tips rent språkligt om det finns en något mer skönlitterär ambition: Adjektiv är överskattade, punkten är betydligt kraftfullare än utropstecknet, lyssna mycket på satsmelodin när du skriver, den är viktigare än du tror. Ettordsmeningar är otroligt underanvända, undvik krystade retoriska troper, och visst får du börja en mening med ”och” och ”men”. Det är inget tecken på dålig svenska, utan skvallrar i stället om att man har känsla för språkets melodi.

Varför ska man läsa din bok?

Den är både informativ och – förhoppningsvis – underhållande. Men framför allt kan den vara en källa till glädje om man gillar limerickar, så är det här en bok att läsa, i sängen, på dasset eller bussen hem från jobbet. Den är till för alla. Oavsett om man dricker välling, vatten, whisky eller vin.

Vad gör du när du inte skriver?

Då jag är journalist, skriver jag också ofta i arbetslivet. Men annars så umgås jag med vänner, följer allt som har med mitt älskade fotbollslag Liverpool FC att göra. Läser biografier över de mest underbara och vidrigaste människorna som någonsin vandrat på vår gjord, samt med mina Ecco-skor tar promenader längs välupptrampade skogsvägar.

Köp boken här!