Berätta om din bok!
Boken handlar om mig själv. Om hur jag fick diagnosen cancer och om behandlingen med komplikationer. Den handlar om hur jag stegvis blev bättre och bättre och om hur jag nu kan leva ett bra liv, trots att jag har livslånga men. Jag berättar också om att jag lärt mig ta vara på livets glädjeämnen och om hur jag uppskattar uppriktig vänskap. Mina upplevelser av den läkarvård jag fått del av under och efter sjukdomstiden finns också med.

Hur kom boken till?
En dag när jag städade mitt skrivbord hittade jag min kalender från 2003 längst in i skrivbordslådan. Det var det året jag fick cancerdiagnosen. Jag började bläddra i den och återupplevde mycket av det jobbiga som hände då. Där hade jag gjort ganska utförliga anteckningar, dag för dag. Jag började skriva ner mina anteckningar, mycket för att skriva av mig.

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?
Allteftersom jag skrev kände jag att jag borde kunna dela med mig av det nedskrivna på något sätt. Jag kom också på att jag kunde fortsätta skriva med stöd av dagboksanteckningar jag hade börjat med några år senare. Och det ena gav det andra. Till slut blev det alltså en hel bok.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?
Jag har alltid varit road av att skriva. Det har varit ett behov hos mig ända sedan skoltiden. Jag fick ofta mina uppsatser upplästa inför klassen och jag fick högsta betyg för det mesta. Och språket har alltid varit viktigt för mig. Senare har jag arbetat med att skriva i mitt jobb, men då har det förstås varit fackligt. Jag har till största delen jobbat som HR-specialist och ledare inom ett stort tillverkningsföretag.
Det som inspirerar mig att fortsätta skriva är små händelser från livet. Mycket lånar jag av det jag ser och hör omkring mig och försöker sen omsätta det till att passa in på mina karaktärer och deras upplevelser.

Skriver du på något nytt nu?
Ja, jag skriver på en roman. Några kapitel finns redan. Boken kommer att handla om ett viktigt vägval i livet hos min huvudkaraktär. Jag tänker mig att den boken kan inspirera någon som känner att det första yrkesvalet blivit fel och som vill göra något åt det. Det ligger också en skrämmande händelse från tidig barndom i det fördolda.
Även om jag själv alltid haft ett utvecklande och händelserikt arbetsliv beundrar jag ofta dem som tagit sig ur en vardag som känts låst. Det behöver inte vara äventyr, bara annat liv som känns friare och mer njutbart.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?
Den här boken är det första jag egentligen ger ut och det är svårt att ge några tips till andra. Det skulle möjligen vara att satsa lite mer helhjärtat på att skriva och att ha ett tydligt mål som är rimligt, en deadline att jobba mot. Att bestämma ungefär när boken ska vara klar.

Varför ska man läsa din bok?
Den ska man läsa för att få veta lite mer om hur man kommer igenom svåra saker, eller om hur viktigt det är att man är med och stöttar så mycket man kan. Och för att få kraft av det jag berättar.

Vad gör du när du inte skriver?
Jag läser mycket och jag är med i en bokcirkel där vi läser enbart skönlitterära böcker. Ett av mina intressen är att måla akvarell. Tyvärr blir det alltför sällan. Min mamma var en skicklig konstnär och tidigare jämförde jag mig alltid med henne, vilket jag naturligtvis inte skulle ha gjort. Först på senare år har jag börjat våga ta ut svängarna lite där och samtidigt använda mig av det jag lärde mig för länge sen. Familj och vänner är viktiga för mig och umgänge gör mig glad, även om jag också ibland uppskattar ensamheten.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?
De som går igenom en tuff behandling av något slag och kanske funderar över hur det kan bli sen. De som går igenom den jobbiga processen med att stötta en nära person genom en svår period. Eller vem som helst som får styrka av min berättelse.