Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Man kan säga att jag får mest inspiration till skrivandet genom att studera omvärlden. Där finner man massor av uppslag. Verkligheten överträffar alltid dikten, ett gammalt ordspråk som är helt sant. I mitt jobb i hemtjänsten antecknar jag allt spännande som de gamla berättar. De har så mycket att prata om som är spännande, saker de upplevt. Min förra bok "Korstecken" är en berättelse där jag plockat samman en del hög av olika spännande händelser som jag fått mig berättat i mitt jobb. I min nya bok "Skuggan" har jag tagit händelser som hänt i lite mer nutid. Mäns våld mot kvinnor är ju ett ganska aktuellt ämne, även om det alltid funnits, och jag tror att de flesta av oss har någon anknytning till just mäns våld mot kvinnor. Antingen har man själv varit offer eller så känner man till någon som är eller varit det. Jag tycker att livet som pågår omkring oss är en arena som bjuder på oändligt med uppslag till berättelser. Sen kan man lägga till eller dra ifrån här och där och så har man en story som kan bli hur intressant som helst. Jag tror att människor tycker om att läsa om just sådant som gör att de känner igen sig.

 

Skriver du på något nytt nu?

Nu har jag börjat på en ny bok som kommer att handla om svartsjuka, skilsmässa och hur det är att växa upp i en hårt styrd frireligiös familj och vilka följder det kan få i det vuxna livet. Självklart ska det bli spänning också. Det ligger också ett annat halvfärdigt manus i en låda som jag ska ta itu med nästa år, det ska handla om något så tungt som övergrepp på barn, men det blir nästa år som sagt.

 

Vad gör du när du inte skriver?

När jag inte sitter och skriver så har jag en hel del andra intressen. Jag sjunger i en kör, målar akvarell, håller på med mina två hundar, Svante och Hillman. En basset och en powderpuff. Jag fotograferar ganska mycket och är ofta ute i naturen och spanar, främst på fåglar. Varje sommar blir det en tur i fjällen för att vandra och hitta inspiration till mina akvareller. Naturligtvis så läser jag en hel del och inspireras väldigt mycket av vissa författare. Karin Alvtegen är min största favorit. Hon skriver psykologiska spänningsromaner och thrillers. Karin Fossum, Jonas Gardell och Torgny Lindkvist är andra favoriter. De skriver om "vanligt" folk.

 

Berätta om dig själv…

Jag är gift sedan elva år med Lennart. Vi har inga gemensamma barn, men har sedan tidigare äktenskap barn båda två. Mellan 1986 och 1997 jobbade jag som fotograf och reporter på en tidning i Västernorrland, så skrivandet har alltid varit ett intresse. Nu jobbar jag sedan fyra år tillbaka som undersköterska på nattpatrullen i Hudiksvalls kommun, men har innan dess jobbat dagtid i hemtjänsten i fem år. Självklart har jag har alltid med penna och papper för att kunna göra anteckningar om jag får höra någon spännande.