Tips för att skriva en bok

Att skriva en bok är ett långtidsprojekt

Har du en bra idé eller en tanke som du vill få ut i en bok? Det är det många som har, men ändå är det relativt få som verkligen tar steget fullt ut och skriver en bok. Varför? Jo – att skriva en bok är ett långtidsprojekt och det är lätt hänt att man tröttnar på vägen, att man fastnar och får skrivkramp och sedan lägger bokprojektet åt sidan, att man halvvägs förstår att historien har för många ”hål” och att man sedan inte orkar skriva om allt… Ja, anledningarna är många, den främsta kanske helt enkelt är tidsbrist – det är inte helt enkelt att kombinera heltidsjobb, familj/relationer och författarskap.

Om du tar hänsyn till detta innan du börjar skriva bok så har du lite bättre förutsättningar för att lyckas. När väl skrivandan faller på och du plitat ner 10 sidor kanonbra text på en dag är det lätt att tro att boken är klar om en månad – men ha i åtanke att det förmodligen kommer ta mycket längre tid än så.

Ha en plan från första början

Försök också att ha en så klar bild som möjligt över händelser och huvudrollsinnehavare i din bok. Skriv gärna ner bakgrundsinformation om dina karaktärer även om denna kanske inte ens kommer komma med i boken – det hjälper dock dig att låta dina karaktärer handla konsekvent hela boken igenom. Sätt också gärna upp en ungefärlig tidslinje över händelser, detta tips hjälper dig få översikt när du skriver din bok samt eventuellt hjälpa dig ifall du kör fast – du kan återvända till denna tidslinje och förhoppningsvis få nya uppslag.

Skriv, skriv, skriv!

Att skriva en bok tar lång tid, och du kommer behöva omarbeta ditt manus flera gånger innan boken väl är helt färdig. Räkna med detta och avsätt tid för att skriva – och skriv, skriv, skriv! Helst bör du avsätta flera timmar per dag till skrivandet, men det är självklart inte alltid det är möjligt. Försök dock avsätta separat skrivartid, d.v.s. tid under vilken du inte gör något annat än att skriva. Sätt dig vid datorn och skriv – stäng av internet, mobiltelefon och andra distraktioner, det enda du bör ha framme är ditt manus samt anteckningar som rör din bok. Genom att inte göra något annat under denna tid så maximerar du möjligheten till att faktiskt få klart ditt manus.

Detta är bara några tips som kan hjälpa dig att skriva en bok. Men vad händer då ditt manus är klart?

Vulkan hjälper dig ge ut din bok

De allra flesta författare väljer att ge ut sin bok själva. De stora förlagen ser främst till möjligheten att tjäna pengar, de flesta nya författare refuseras då det är en större risk för förlaget. Dessutom tar processen lång tid – du får räkna med flera månaders väntan (minst) från att du skickat in ditt manus tills du får svar. Om du istället ger ut din bok själv så får du full kontroll över utgivningen – från början till slut. Och det är här som Vulkan kommer in i bilden.

Vi har mycket stor erfarenhet av att hjälpa nya författare ge ut sina böcker. Vi har en rad olika paket för dig som vill trycka din egen bok och vi erbjuder också en rad olika kringtjänster – en av de mest populära är att få ett så kallat lektörsutlåtande, d.v.s. att man får sitt manus läst och kommenterat av en professionell lektör. Vulkan kan också hjälpa dig med marknadsföring och distribution av din bok.

Hör av dig till oss – vi kan hjälpa dig med allt som rör publiceringen av din bok, från tryck till formgivning och distribution!