– Bokserien Exterminii berättar om de vedermödor som kan drabba människor och länder efter en riktigt allvarlig pandemi, en världsdödare, berättar Birger Nicklasson.
– Böckerna tar avstamp från den dag då pandemin ebbat ut och människorna står inför alla de problem som uppstår då allt slagits i spillror och inget längre fungerar. Vem ska ta kommandot och se till att rätt saker görs och i rätt ordning.
Allt från de stora skeendena i samhället till det lilla hjälplösa barnet. Som alltid möter man hjälpsamhet liksom egoism och ren skär ondska. Allt i vanlig mänsklig skepnad. För även om det är en dystopi, är den kliniskt ren från fantasivarelser, så som skendöda och annat. Människan är ond och god så det räcker och blir över.

Hur kom boken till?

– Jag började skriva i mitten av april 2016. Suget hade funnits från och till under många år.
När jag gick i fjärde klass skrev jag en hel del. Men sedan kom livet emellan och även om jag under åren fått idéer, så fanns aldrig tiden. Förrän då, april 2016. Jag hade ingen plan, ingen idé alls egentligen. Bara lösa osammanhängande fragment av idéer och minnen från upplevelser, berättelser filmer, musik och böcker. Men ingen färdig historia.
När jag satte mig ner var en Plan B att i värsta fall göra som mina barn ville; Att skriva om mitt liv.
Fingrarna började bearbeta tangenterna och det blev ett embryo till det som ganska snart växte till det som blev över 2000 sidor Exterminii.

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

– I början skrev jag för skrivandet och min egen nyfikenheten på om jag kunde åstadkomma något användbart. Det tog nog nästan två år innan jag tog modet till mig och bad en vän på jobbet att kika på texten, klar över att hon skulle ta lång tid på sig och antagligen inte ens orka igenom den ( det visade sig senare att den text hon fick var de två första delarna). Men hon kom efter bara några veckor och undrade när fortsättningen skulle komma. Då och där började jag ana att jag kanske ändå hade något. Jag lät fler personer läsa och även de gav sitt godkännande.

– Sedan jag väl börjat skriva,  blev det snabbt ett behov. Ibland större och ibland mindre. Jag har förstått att jag är lyckligt lottad, då jag kan sitta nästan var som helst och skriva och jag kan avbryta mitt i en mening och sedan ta upp tråden igen efter en stund, någon dag eller veckor. Andra måste tydligen ha tyst och lugnt runt sig för att kunna skriva och jag förstår att dom tycker jag är just lyckligt lottad.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

– Inspirationen kommer nog mest från min egen konstiga hjärna. Men annars är det nog mycket från vetenskaps- och -historieprogram.
En uppgift, ett ord, en mening….det är mycket som föder idéer. Alla blir naturligtvis inte något som kommer till användning, men en del.

Skriver du på något nytt nu?

– Just nu skriver jag faktiskt på två böcker samtidigt. En fristående fortsättning på Exterminii serien och en, som jag hoppas, feelgood kriminalare. En idé jag fick från en gammal väns upplevelse på ett sjukhus för ett och ett halvt år sedan. Om jag klarar av det är en annan sak. Det är en utmaning att skriva en klurig och framförallt lätt humoristisk text.
Jag ska också börja läsa in mina böcker nu under vintern. Också ett spännande projekt där jag åter igen ger mig ut på lite okänd mark.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

– För den som går i tankar att börja skriva har jag egentligen inga klara råd, mer än att ”gör det”. Du kan nog inte hoppas på att ha en klar historia i huvudet innan du sätter dig. Var glad om du har klart för dig den första meningen och inom vilken shanger du ska röra dig. Och skriv. Titta på hur andra formulerar sig, men apa inte efter. Du ska ju hitta ditt språk, din historia. Många har blivit utdömda av förlag och vänner för sitt sätt att berätta, men det har ändå blivit en framgång till sist. Och när du skickar iväg ditt manus, var på det klara med att du får ett ”tack men nej tack” till svar. Skicka inte till några få utvalda. Skicka till alla förlag och agenter du kan hitta.  Jag har fått många kommentarer från läsare naturligtvis. Allt från att ”det väcker tankar om vår samtid”, till, ”Jag grät när jag läste … Jag kunde inte somna … Att väcka reaktioner är nog alla skapande människors mål och drivkraft skulle jag tro.

Varför ska man läsa dina böcker?

– Vilka som ska läsa mina böcker? Alla som gillar spänning, dystopi och samhällskritik på det mer vida planet.
De skönaste kommentarerna jag får är denna; ”Nu har jag läst ettan och tvåan och nu vill jag veta när trean kommer”.
Den är obetalbar.

Vad gör du när du inte skriver?

– När jag inte skriver? Det senaste året har jag slitits mellan böcker och tillbyggnationen av vårt hus. Egentligen vill jag; träna, vila, skriva, umgås med min fru, mina barn och barnbarn och att resa. Av detta har det blivit allt för lite, men hoppas det blir bättre under nästa år.

 

Nyfiken på denna bok? Boken går att köpa i Vulkans butik,
klicka på bokomslaget nedan för att beställa hem din bok!