Efter 40 år som läkare ägnar Magnus Carlsson sig åt författarskap. Särskilt biografier. Nu har han kommit ut med sin fjärde, om schacklegendaren Bobby Fischer, sin tids bästa schackspelare – kanske rentav den bäste någonsin.

Hur kom boken till?

– Jag är fascinerad av människor helt allmänt, alla har vi ett unikt levnadsförlopp. Vissa har dock ett i mitt tycke speciellt intressant liv, oavsett vad man ägnat sig åt. Det ska således ”sticka ut” från det alldagliga. Jag råkar ofta av en slump, ramla över att ovanligt levnadsöde och fascineras.  Jag ställer upp tre kriterier för att skriva om en person:

1/ allmänt känd, i Sverige eller globalt (personen behöver inte vara svensk)

2/ intressant, ovanligt levnadsförlopp

3/ det får inte finna någon tidigare utgiven utförlig biografi på svenska.

Då startar jag min research, där endast fantasin sätter gränser. Jag dyker ned i arkiv, läser in befintlig utländsk litteratur, kontaktar personer som kan ha kännedom och där har jag noll rädsla. Jag har ringt till världsberömda personer och alltid blivit vänligt bemött. En integrerad del i mina efterforskningar är att söka efter bildmaterial och jag är då främst intresserad av privata, tidigare aldrig publicerade bilder. När jag slutligen inte hittar mer material vidtar skrivandet, som ofta går snabbt och är den tråkiga delen i författarskapet även om det ofta flyter på bra. Den aktuella bolen om Bobby Fischer var resultatet av ett arbete enligt mönstret ovan. Det blev nödvändigt att besöka Island och en resa är inget hinder, om jag kan hitta stoff för slutresultatet.

Boken handlar om schack. Spelar du schack själv?

– Jag är en högst medioker schackspelare och har aldrig deltagit i tävlingar. Jag såg inte detta som nödvändigt, då jag ville skriva som en person som visserligen blev världsmästare men som hade så mycket mer av udda händelser under sin levnad.
Min avsikt var faktiskt att boken skulle kunna läsas av den som aldrig någonsin spelat schack.
Den handlar om en viss person, men man får samtidigt inblick i den i högst speciella värld som schackspelare på högsta nivå lever i. Det är då inget sällskapsspel utan en krävande sport, upptagen av Internationella Olympiska Kommittén (IOK).

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

– Jag har alltsedan skoltiden alltid känt en lust för att skriva. Jag är faktabunden och kan njuta av vackra ord och eleganta formuleringar. Jag tycker om att läsa och tror att mitt språk därigenom kan förbättras. Jag hoppas i framtiden kunna skriva mera i romanform, men basen kommer nog alltid ha sin grund i faktiska händelser eller personer.
Jag känner ingen lust att ägna mig åt deckare, då jag inte vill spä på den redan onda värld i vilken vi lever. Vi har nog av ond, bråd död.

Skriver du på något nytt nu?

– Jag har påbörjat research för ett kommande projekt, men det är ännu i sin linda. Det är en glädje att ha en hobby, där jag inte har yttre krav eller behöver skriva för mitt levebröd. Jag skrev mycket parallellt med mitt yrke som läkare, främst ämnen inom medicinhistoria och är glad över att ha en verksamhet som är bekväm, ger kontakter, håller mig psykiskt aktiv och fyller stora delar av min tid som pensionär. Jag behöver ännu inte mata duvorna i parken.

Vilka vill du ska läsa din bok?

– Jag inbjuder förstås alla till att läsa min bok och hoppas främst på att man inte ska förledas att tro att det är en snustorr bok med schackanalyser. Det finns inte ett spår av detta. Min förhoppning är att man blir nyfiken på ett högst udda levnadsöde, som innehåller enorma framgångar och stora motgångar, märkliga beteenden och som gick från att pryda omslaget till TIMES och LIFE till att sluta i en enkel grav på Island.

Vad gör du när du inte skriver?

– Jag har främst haft förmånen och glädje att få resa mycket och se nästan 100 länder världen över. Jag är främst intresserad av äldre kulturer och har en ständig törst efter ny kunskap. Som andra har jag stor glädje av min familj. Min fru är ett stort stöd i mitt skrivande.

Nyfiken på denna bok? Boken går att köpa i Vulkans butik,
klicka på bokomslaget nedan för att beställa hem din bok!