Berätta om din bok!
Mannen i rutig skjorta är en humoristisk lågspänningsroman om några människor i småstaden Falköping som närmar sig medelåldern. De har ett ganska bra liv även om det inte riktigt har utvecklats som de har velat. Nu blir ingenjören med beslutsångest förälskad i en tidsoptimistisk ekonom. En förbigången polisassistent får agg till ingenjören och uppvaktar ekonomen. Katastrofen närmar sig obönhörligen.
Hur kom boken till?
Från början var planen att samla ett antal kåserier till en bok, men det var omöjligt att få till en bra historia, så jag tog roliga och ibland spännande egna och andras upplevelser och tänkte sätta ihop dessa till en berättelse. Följden av detta blev att jag började ungefär i mitten av den slutliga boken och utökade med en idé till början och en till ett slut. Däremellan fyllde jag på med andra händelser som är mer eller mindre verklighetsupplevda av mig själv eller någon annan i bekantskapskretsen. Efter det fick jag fylla på med rena påhittade historier och ändrade en hel del både i inledningen och slutet av romanen.
Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?
Idén fanns ganska snart från början men under processen ändrade jag och lade till ganska mycket.
Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?
Jag skriver förstås för det är väldigt roligt att hitta på berättelser. Det har jag gjort sedan barnsben, men inte förrän nu fått ihop en hel roman. Jag inspireras av händelser i vardagen och vill skriva om ”vanliga” människor, i vilka läsarna känner igen sig. Min största inspirationskälla är att människor uppskattar det jag skriver.
Skriver du på något nytt nu?
Jag har börjat samla material för en uppföljare, men avvaktar lite för att se reaktionerna på denna min första bok.
Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?
Jag har aldrig gått någon skrivarkurs, men läst en hel de på nätet, böcker och artiklar om att skriva. Sedan ska man läsa mycket vad andra har skrivit, både bra men också dåliga böcker.
Varför ska man läsa din bok?
För att bli underhållen och få skratta. Sedan kanske man lär sig något också, till exempel hur viktigt det är att passa kartan med terrängen.
Vad gör du när du inte skriver?
Jag arbetar heltid med utveckling av produktionsutrustningar åt industrin, umgås med familjen och ägnar mig åt orientering.
Vilka vill du helst ska läsa din bok?
Alla vuxna.