Borgmästaren och tiden av Elisabet Malmquist
Berätta om din bok.
Boken är en fristående fortsättning från två tidigare böcker med Ellen som huvudkaraktär. Borgmästaren och tiden Del 1 börjar med att en man påträffas brutalt mördad i Kallbadhuset i Strömstad. Därefter får man följa Ellen som, efter påbyggnadsstudier, fått arbete som frilansjournalist på en dagstidning. Hennes uppdrag rör sig om samarbete mellan nordiska länder i förhållande till covidpandemin och innanför den gröna omställningen. Läsaren får vara med på hennes tankar runt sitt arbete och på jobbresor till bland annat Oslo där hon besöker ett energibolag, Energidepartementet och Universitetet. I boken diskuteras också AI, gängkriminalitet och könsidentitet. Ellens dotter, Nora, studerar konsthistoria, och då de träffas får läsaren ta del av deras tankar om konst. I slutet av Del 1 får Ellen uppdrag att skriva om Sverige på 40-talet, beredskapstiden, med fokus på ledarrollen i städerna, Borgmästaren. I Del 2 tas tråden upp från inledningen. Här föregår handling till stor del i Strömstad och en småstad längre syd på den svenska västkusten. Man får bland annat läsa om krigsbarn som blev omhändertagna i Sverige under beredskapstiden. Till slut knyts trådarna ihop. Hur kom boken till? Jag läste om en borgmästare som verkade under 40-talet och blev fascinerad av ämbetet, närheten till människorna och inte minst tiden. Det var beredskapstid i Sverige och många utmaningar bland annat med utplacering av krigsbarn. Jag önskade få in detta i en historia med Ellen som huvudkaraktär. Dessutom ville jag få in andra teman som intresserar mig som den gröna omställningen, AI, gängkriminalitet. Jag ville också få in konst som uttrycksform för insikt och själslig effekt. Jag har flätat in dessa teman i historien med syftet att de ska komma läsaren till del på ett naturligt sätt.
Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?
Både och… Tanken var att följa Ellen från de tidigare böckerna. Jag ville också ha med den borgmästaren jag läst om (i boken har han, och staden, fingerat namn och stämmer inte helt med originalet, men har många likheter). Därefter kom jag på saker under skrivandet som jag önskade ta med. Under skrivandets gång har jag läst mig upp på de temana som intresserar mig och som tas upp i boken. Det har varit intressant att gå mer in i de sakerna.
Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?
Tankar jag går med, saker jag hör och läser om som jag helt enkelt önskar att förmedla. Att få dessa in i en historia som hänger ihop är utmanande och inspirerande. Jag önskat att väcka en nyfikenhet och förhoppningsvis ett engagemang hos läsaren.
Skriver du på något nytt nu?
Boken är en process som man lever med under en lång tid. Det känns lite tomt efter att jag är färdig med en bok. Då boken är skickat till tryck är det först och främst en lättnad över att ha kommit i mål, men också en saknad. Jag är nu i en tankeprocess för en ny bok och har en plan.
Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?
Jag tror att många skriver, eller har lust att skriva ner saker de har upplevt eller tycker är viktiga att förmedla. Saker man brinner för. Det är en sak att ha lust och sedan att faktiskt göra det. Man bör tänka över sin motivation. Att skriva en bok tar längre tid än man tror. Det finns antagligen många halvfärdiga manus. Det krävs envishet och disciplin, dagar med bara korrektur, för att fullföra sitt manus till en färdig bok. Mitt råd är helt enkelt; bit ihop och fullför även om det tar tid. Det är en tillfredställelse att ha den färdiga boken i handen.
Varför ska man läsa din bok?
Först och främst för att komma bort från sin egen verklighet och kliva in i en annan värld för en stund. I boken tas det upp aktuella problemställningar som AI, gängkriminalitet och den gröna omställningen. Om man har reflekterat över dessa teman kan man få lite näring och har man det inte så kan man få lite kunskap på vägen. Boken tar också upp en del fakta om beredskapstiden i Sverige, som kan ha speciell aktualitet i dagsläget. Allt detta är menat att väcka nyfikenhet. Jag hoppas läsaren sitter tillbaka med mer kunskap och nyfikenhet efter att ha läst boken.
Vad gör du när du inte skriver?
Jag är konstintresserad och går regelbundet på utställningar och är med i en konstklubb. Att läsa är en självklarhet liksom att hålla mig generellt nyhetsuppdaterad. Flera ämnen intresserar mig, förutom konst bland annat astronomi och den gröna omställningen. Jag tycker om att hålla mig i fysisk form, tränar regelbundet, och att vara ute i naturen, gärna tillsammans med vänner. Det blir en del turer i fjällen och i Nordmarka utanför Oslo där jag bor. Familjen har ett hus utanför Strömstad, där är jag större delen av sommaren och kopplar bland annat av med att jobba i trädgården.
Vilka vill du helst ska läsa din bok?
Egentligen ingen speciell kategori människor. Människor som önskar komma in i en annan värld för en stund och få med sig lite mer än det under läsandet gång. Meningen är att fånga nyfikenhet om aktuella teman.