Hur kom boken till?

Den skrev sig själv på drygt två månader. Den fanns färdig inne i mig och krävde att få bli skriven. På grund av att jag utsatts för kränkande särbehandling, bildat en förening (OMM; Organisation Mot Mobbning) och lyssnat till hundratals andra drabbade av amma öde. Den MÅSTE helt enkelt skrivas!

Var det en färdig idé eller växte den fram under processen:

Både och. Boken är en dokumentärroman, dvs. min faktiska mobbnings- historia är invävd i en roman för att inte göra alla fakta för tråkiga att läsa. Hur romandelen skulle se ut, visste jag inte förrän den skrev sig. Och jag hängde på.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Allt. Framför allt mitt liv och de erfarenheter jag gjort. Mina drömmar och min fantasi. Har alltid skrivit i någon form, sedan jag lärde mig bokstäverna i sexårsåldern. Min handledare Susanna Alakoski s en gång: skriv om det du suckar över. Det har jag gjort.

Skriver du på något nytt nu?

Ja. Skriver alltid. Har en färdig roman om Helga Gregorius (karaktären i Doktor Glas av Hjalmar Söderberg) som jag har för avsikt att publicera i början av nästa år. Har två andra projekt på gång. Skriver en bit varje dag.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Säger som Susanna Alakoski: skriv om det du suckar över. Du har alla möjliga intriger inom dig. Plocka fram dem. Skriv, skriv, skriv. Sortera och skriv om sedan. Låt någon annan läsa. Skriv igen. Ta reda på fakta kring det du skriver. Ge inte upp. Skriv helst varje dag. Även om du ”fulskriver”. Det blir något till slut.

Varför ska man läsa din bok?

Av många skäl. Dels för att det ger en inblick i hur det är att bli drabbad av kränkande särbehandling. Hur den drabbade långsamt söndervittrar och tappar fotfästet. Hur allting vrid om och blir overkligt. Hur man blir en människa utan identitet. I vuxen ålder. Hur man kan ta sig ur det. Och så är det en kärlekshistoria som är stark. Och känns äkta. Med alla fel och brister.

Vad gör du när du inte skriver?

Går långpromenader med hundarna längs stranden här i Kämpinge. Läser. Läser. Läser. Reser med sambon. Har filosofiska diskussioner – och andra -  med nära vänner och mina älskade söner. Har ett hemligt liv. Håller i en och annan föreläsning/seminarium om kränkande särbehandling (hoppas på mer jobb!) och arbetar med föreningen OMM. Utövar YOGA. Både Kundlaliniyoga och Poweryoga. Nästa varje dag. Livsnödvändigt. Meditation, andning, smidighet, balans och styrka.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Andra drabbade och deras anhöriga. Lär bli över en miljon människor i så fall. Och sedan alla som jobbar med människor (socialarbetare, personalansvariga, chefer, lärare, rektorer, psykologer, poliser, sjukvårdspersonal mm.). En miljon till. Och så alla som är intresserade av detta gigantiska samhällsproblem som kränkande särbehandling är. Till slut alla som gillar en bra kärlekshistoria.

Köp boken här!