Berätta om din bok!

Sagan är en klassisk saga där djur kan prata och hästar flyga. Boken bjuder in till en härlig fantasivärld där det goda besegrar det onda. Draken uppe på berget har varit ensam i flera hundra år och är arg, ledsen och frustrerad. Särskilt på kvällarna, för att få tiden att gå, slår han med sin svans, slungar eld och fräser så att folket nere i Dalen blir väldigt rädda. Ingen vågar ge sig upp på berget utom Bruno och Otto. En mörk kväll rider de iväg för att ta reda på varför Draken bråkar så mycket. Så börjar historien om de två modiga bröderna och den rysliga Draken. Men är han så ryslig egentligen?

Hur kom boken till?

Jag sitter hemma hos min dotter och pratar med henne om vad hennes nyfödde son ska heta. "Det blir nog Otto, säger hon. "Så när folk frågar dig vad dina söner heter svarar du Bruno och Otto, säger jag och betonar o:na i namnen. Det blir fyra stycken "o" efter varandra. Vi skrattar åt ord-skämtet. När jag kommer hem kan jag inte få ord-skämtet ur huvudet utan det ringer rytmiskt "Bruno o Otto" i öronen hela tiden. Så växte en sång fram, "Bruno o Ottos drakvisa", den första i sagan.  Efter att sången var färdigskriven tyckte jag att det vore roligt med en berättelse runt visan. Så skrev jag lite text men kände att berättelsen blev för kort. Så fortsatte jag att skriva mer text och en ny sång, och mer text och en tredje sång. Och plötsligt satt jag där med 12 kapitel och 10 sånger.  Till boken hör också en app med alla sångerna som man kan ladda ner gratis till mobil eller läsplatta. När man kommer till en sång i boken sätter man igång appen och musiken spelas upp.

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Boken skrev sig själv. Jag hade ingen idé om att skriva en saga överhuvudtaget. Den kom till av sig självt som om den hade ett eget liv. Det var nästan lite kusligt men också det roligaste jag nånsin gjort.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

"Ord är mycket starkare än vapen", sjunger häxan Visovänlig i sagan. Det är så sant. Det talade, skrivna och sjungna ordet är så viktigt. Utan ord och böcker vad vore vi människor då?

Skriver du på något nytt nu?

Bruno och Ottos draksaga del II

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Boken ska finnas i bröstet och vilja UT. Finns den inte där och pockar på är det ingen idé att börja skriva. Men känner man i hjärtat något som ligger och gror, är det bara att sätta igång, våga ge sig hän och följa med i processen.

Varför ska man läsa din bok?

Vi behöver sagor. Verkligheten är ibland ganska hård. Sagor får oss att flyga iväg till en annan värld där allt är möjligt. De får oss att bli bättre människor. För i sagan vinner alltid det goda. Där mod och kärlek besegrar rädsla och hat.

Vad gör du när du inte skriver?

Då är jag ute med min hund och går - låååångt!

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Boken är en gåva till mina barnbarn Bruno och Otto. Om jag kan glädja även andra barn med sagan blir jag väldigt glad.