Dammråttan Dan är en förmänskligad liten dammråtta. Han störta dröm är att få komma till Liseberg. Äventyret dit tar fart då han och hans pappa far ut genom fönstret på Avenyn i Göteborg där de bor. Vi får en inblick i hur hans familj ser ut och hur människor beter sig. Och att faktiskt drömmar kan bli verklighet.

Boken kom till då jag själv bodde på Avenyn/Götaplatsen. Jag var mycket hemma pga min MS. Och då blev det en och annan dammråtta som jag blev bekant med, och fantasin började flöda. Men det tog lång tid att skriva. Det var ingen färdig historia i huvudet. Den växte fram allt eftersom Dan landade på nya ställen. Mitt handikapp gjorde och gör att det tar lång tid att få något gjort, men det viktiga för mig är att slutföra det som jag påbörjar.

 

Jag har alltid varit kreativ, men då kroppen inte riktigt lyder finner jag nu ett nytt uttryck i skrivandet, uttrycka min kreativitet. Det kan bli en barnbok eller en skitig prosa. Livet innehåller ju allt. Och det är nog från mig själv och det som händer runt mig som jag hämtar min inspiration ifrån. Så titta runt dig och lyssna, det händer massor som du kan använda.

 

Nu har jag börjat samla på mig vardagshistorier om hur det är att ha assistans. Det kan bli de mest galna, roliga, men också hemska situationer. En bok som både brukare och assistenter, eller andra som hjälper människor, kan finna glädje av och med på olika sätt. En bok som sätter igång lite tankar. Och den kanske bidrar till att först en brukare bättre. Det är ju en speciell situation.

 

När det gäller Dammråttan Dan så får man del av hans tankar och reflektioner från de olika situationer han hamnar i. Boken berör döden, att det finns olika sorters dammråttor, drömmar och familjer. Mycket spänning och äventyr genomsyrar boken. Och du får säkert en annan inställning till dammråttor efter att ha läst den.

 

Om jag inte skriver eller skapar idéer i huvudet så tränar jag mycket i bassäng. Bra för både kroppen och att rensa det mentala. Huvudet behöver vila och kroppen behöver få igång sina celler och muskler. Det är en bra balans för att få tillstånd något projekt. Att skynda långsamt.

 

Boken Dammråttan Dan ska läsas av både vuxna och barn, och gärna tillsammans. Så ge er in i det stora äventyret med Dan och hans pappa. Go läsning. Ulf Truffe