Berätta om din bok!

Lennart, svensk FN-tjänsteman, kommer hem efter 20 år och förskräcks av den grova brottsligheten bland invandrargäng, det hätska debattklimatet och intoleransen mot folk som ställer sig kritiska till regeringens flyktingpolitik. I centrum är emellertid en kärleksaffär där Lennart återförenas med sin ungdomsförälskelse, Veronika.

Hur kom boken till?

Jag utvandrade 1988 och har arbetat världen runt som utrikeskorrespondent för Reuters.  Började intressera mig för mitt gamla hemland igen 2014. Men mötet med det nya Sverige förbluffade mig. Som gammal utlandssvensk ser jag nog på världen och Sverige med andra ögon än många svenskar i Sverige gör. Mitt gamla hemland har verkligen förändrats och jag ville beskriva detta i en roman. Gnistan som fick mig att börja skriva denna bok var ett möte på Facebook med en svenska vid namn Carina Jacobsson. Hon påminde mig om en ungdomsförälskelse och på det viset blev kärleksaffären ett ledmotiv.

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Jag började skriva på romanen för två år sedan och titeln var till en början Hemkomsten med tanke på Lennarts återkomst till ett land han inte känner igen. Handlingen utvecklades när jag läste statistik från SCB att fler svenskar plötsligt vill utvandra. Men det är ett svårt beslut att ta för många eftersom vi i grunden ofta är rotade i hemlandet, något som jag påvisar i romanen. Idén utvecklades sålunda under skrivprocessen. Apropå titeln så lät till sist Hemkomsten som en återvändsgränd, medan De Nya Utvandrarna blickar framåt.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Bilder, ansikten.

Skriver du på något nytt nu?

Jag är snart färdig med en historisk thriller på engelska, mitt huvudsakliga språk här i England. Den heter The Lip Reader och handlar om en fiktiv sammansvärjning av tyska revolutionärer att mörda Drottning Victoria vid världsutställningen i London 1851.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Läs romaner. Gå en skrivkurs om du är osäker på strukturer.

Varför ska man läsa din bok?

Gillar man en dramatisk, nyanserad story om problem i dagens Sverige med en kärlekshistoria i centrum så passar kanske De Nya Utvandrarna.  Den handlar även om flyktingar som finner sig till rätta i det nya hemlandet och om modiga svenska kvinnor som reder sig mot våldsmän av såväl svensk som utländsk härkomst.

Vad gör du när du inte skriver?

Fotograferar, lagar mat, spelar gitarr. Har lirat som lead guitarist i bluesrockband i fem länder genom åren mellan arbetet som journalist.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Folk som är intresserade, kanske oroade, av utvecklingen i dagens Sverige.