Berätta om din bok!

"De som ljuger" är första delen av en rymdopera, "Sic transit gloria". Läsaren följer Hamra, som är tekniker på rymdstridskryssaren Lo. Se. R nr 16. Snart märker Hamra att något inte står rätt till ombord: material försvinner, värmesystemet blir saboterat och flera av Hamras kollegor blir mördade. Kriget mot shmuterna rasar på utsidan, och inuti skeppet pågår fejden mellan de två högsta officerarna för fullt. När katastrofen är ett faktum och besättningen på rymdstridskryssaren blir tillfångatagen, måste Hamra samarbeta med en av de två officerarna - den socialt inkompetenta, alkoholiserade Prins Kôfta - för att befria besättningen och slå tillbaka fienden.

Hur kom boken till?

När jag var sexton år satt jag och klottrade på gröna kvitton på min pappas jobb, och råkade rita en "utomjording" som såg ut som en rolig karaktär att skriva om. Jag skrev färdigt boken på några månader, men självklart var den inte redo att publiceras. Genom åren har jag utvecklat intrigen och karaktärerna, samt skapat det universum där handlingen utspelar sig, och för ett och ett halvt år sedan kändes historien så färdig att jag bestämde mig för att skriva ned den.

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

När jag som sextonåring skrev boken första gången var den oplanerad och växte bara fram medan jag skrev. Nu har jag emellertid planerat hela resten av historien, och har en väldigt tydlig bild av hur intrigen ska utvecklas i resten av serien.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Allt möjligt, men ofta är det promenader och musik. Om jag promenerar medan jag lyssnar på musik, får jag alltid idéer, särskilt när jag har kört fast. Då hjälper en rejäl promenad och bra musik i lurarna.

Skriver du på något nytt nu?

Självklart! Jag kan inte sluta skriva. För att inte tröttna på det jag skriver alternerar jag mellan två olika serier, och min nästa bok kommer att heta "13 år senare" och utspelar sig på jorden på 2080- och 2090-talet. Nästa bok i serien "Sic transit gloria" heter "Vrede". Den är färdigskriven men behöver en del omarbetning.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

När man skriver inom fantastikgenrerna är det viktigt att ha ett väl genomarbetat "universum" där handlingen utspelar sig. Mina viktigaste tips för fantastikförfattare är att ge fantasin fritt spelrum och skapa ett helt eget universum som inte kopierar andras, samt att ha planerat intrigen noga: det blir ändå många utrymmen för nya idéer och trådar - men grundintrigen är det bra att ha god kontroll över innan man börjar skriva.

Varför ska man läsa din bok?

Den är genomtänkt, snygg, smart och annorlunda underhållning för de som gillar böcker, spel och film inom fantastikgenrerna. Jag hoppas att den kan fungera som inspiration för andra som skapar egna universum att skriva ned sina historier och våga ge ut dem.