• Berätta om din bok!
  Boken är en fantasy ungdomsbok för ungdomar kring 16-årsåldern. Boken handlar om 16-åriga Elisabeth som snart ska sluta nian och skiljas från sina bästa vänner. Hon börjar dessutom på sitt första sommarjobb och gruvar sig väldigt mycket för att börja gymnasiet. Och så är hon såklart jätte kär i en kille i sin klass. Men rätt som det är så händer det något som kommer förändra hennes öde. Två av hennes lärare visar sig vara en trollkarls lärlingar som måste leta rätt på De tolv utvalda som är de enda som kan föra tillbaka Hamrånges kyrkskatt som försvann under Ryssprocessen på 1700-talet. Skatten visar sig vara magisk och som hamnat i händerna på en ond trollkarl vilket kan få dåliga konsekvenser i framtiden.
 • Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?
  Jag var 16 år när jag hade berättelsen i huvudet, men inte förrän efter gymnasiet började jag skriva på den. När jag väl satte igång så kom bara fler och fler idéer kring berättelsen så tillslut hade jag en hel bokserie i huvudet. Bokens handling utspelar sig i Hamrånge där jag kommer ifrån, och när jag var 16 år hade jag kompisar och klasskamrater runt omkring mig som påstod att det aldrig fanns något att göra i lilla ”byhålan” som många sa. I 9:an fick vi ett större projektarbete i skolan som hette ”Gräv där du står” vilket innebar att vi skulle fördjupa oss kring något om Hamrånges historia eller liknande. Jag valde att intervjua min farfar som berättade om sin ungdom och inspirerade mig om sägner och massa annat kring Hamrånge. Det var så idén kläcktes och jag ville skriva en bok för ungdomar om Hamrånges historia.
  Vissa saker har hänt på riktigt som står med i boken vilket gör att jag har fångat 16-åringarnas ”nivå” som gör att många ungdomar kommer att känna igen sig.
 • Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?
  Jag har aldrig skrivit en bok förr, bara skrivit lite små noveller och liknande. Mest har jag skrivit dikter och älskar att skriva rim. Men under tiden jag har skrivit denna bok så känner jag verkligen att det är något för mig. Detta är mitt mästerverk och det har varit väldigt roligt att få skriva ner min berättelse. Hur det än kommer gå så kommer jag ändå fortsätta på de kommande böckerna i Caanaalá-serien, jag skriver mest för min familj och mina vänner.
 • Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?
  Mina allra närmsta tycker det är jätte kul och är imponerade, men jag får se vad de som läst boken säger. Väldigt många Hamrångebor är väldigt förvånade att någon har skrivit en hel bok om just Hamrånge och dess ursprung vilket ingen har gjort förut. Så efter att ryktet spridit sig så är det många som är väldigt intresserad över att få läsa min bok.
 • Skriver du på något nytt nu?
  Ja jag förbereder för bok nummer två i Caanaalá-serien.
 • Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?
  Jag råder alla att våga ta chansen att skriva sin idé. Jag kan säga att det är bland det bästa jag har gjort och man behöver inte ha press på sig utan skriv bara från hjärtat. Så gör jag, jag skriver till min familj och vänner och jag älskar det verkligen.
 • Varför ska man läsa din bok?
  Jag anser att jag har en unik berättelse eftersom ingen tidigare har skrivit om Hamrånge på det här sättet, och är man från Hamrånge så tycker jag att man borde läsa boken. Jag har skrivit till ungdomar i 16-årsåldern och eftersom det är många karaktärer så tror jag att det troligen är många som känner igen sig i karaktärerna i boken. Gillar man dessutom fantasy så blir man inte besviken, det tas upp ett och annat i boken, och i de kommande böckerna.
 • Vad gör du när du inte skriver?
  Jag jobbar och pluggar, nu under sommaren och förra sommaren så har jag jobbat på Furuviksparken. Jag har pluggat naturkunskapsämnen på komvux och jobbat på lite deltidsjobb, och funderar på vad jag ska bli (plugga på högskola samt vad jag ska jobba med). På fritiden umgås jag med min familj, pojkvän och vänner, skapar mycket kreativa saker så som rita/måla, sjunga med mera.
 • Vilka vill du helst ska läsa din bok?
  Hamrångeborna eftersom jag har skrivit om Hamrånges historia och sägner.

Köp boken här!