Berätta om din bok!

Den som skådar är en diktsamling som ifrågasätter kraven om att vara vacker, som uppmanar till mod att vara sig själv, om kärlek och vänskap. Det är en resa i en ibland kaotisk inre tillvaro, mot balans och harmoni.

Hur kom boken till?

Jag kom på idén att sätta samman alla mina dikter till en bok i mars 2020.

Jag letade fram anteckningsböcker, lappar och texter från telefonen och datorn och skrev in de bästa dikterna i ett dokument. Sedan skrev jag ut dokumentet och började sortera, rensa, korrigera och senare även lägga till nya dikter.

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Jag har skrivit dikter under många år men skrev från början inte med en bok i åtanke. På vintern 2020 visade jag en dikt för min mamma och hon ville läsa mer. När jag började leta, insåg jag att jag hade skrivit väldigt mycket genom åren och att det vore kul att visa dem även för andra. Detta är första gången som jag delar mina dikter. Det känns både nervöst och spännande, jag tror och hoppas att andra kommer känna igen sig i texterna.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Det är inre känsla som kan jämföras med törst eller ett plötsligt sug efter något specifikt. Att skriva hjälper mig att sortera mina tankar och känslor. När jag börjar skriva, reflekterar jag ofta och länge över de känslor jag har i stunden. När jag skall använda metaforer, brukar jag försöka sätta mig in i fenomenet eller objektet som jag beskriver. Ett exempel är då jag skrev diktsviten “De fyra elementen” då jag föreställde mig som vinden och hur den känner sig, för att jag skulle kunna uttrycka vad dess essens är. När jag skriver levandegör jag allt. Det är som att kartlägga mig själv och omvärlden med ord.

Skriver du på något nytt nu?

Eftersom jag upplever ett begär av att skriva, gör jag det väldigt ofta. Ibland går begäret i vågor, dock har det aldrig varit mer än två veckor mellan skoven. Jag har redan nytt material som kommer att utvecklas, förändras och processas innan det blir en ny bok.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Jag tror att man behöver koppla bort tanken om produktion och den eventuella förhoppningen om vinst och i stället tänka på att skriva för sin egen skull. Jag upplever att man behöver ha en förståelse för orden. För mig är varje enskilt ord betydelsefullt och viktigt.

Om man aldrig har skrivit förut så tycker jag det är en bra idé att börja skriva om hur man känner sig eller hur ens dag har varit, för att sedan utveckla det med mer beskrivande ord, metaforer och fantasier.

Exempel:

  • Jag drack kaffe i morse.
  • Jag drack svart starkt kaffe i morse. Det rann genom mig som Göta Älv rinner genom Göteborg.

Sedan kan man försöka göra ett samband till känslor och upplevelser.

  • Jag drack svart starkt kaffe i morse. Det rann genom mig som Göta Älv rinner genom Göteborg. Kaffesumpet i botten påminde om dina sista sträva kyssar.

Detta kan utvecklas vidare i all oändlighet och du kan lägga till känslor, upplevelser och fantasier som du haft och som påverkat dig. Slappna av och låt orden komma ur dig. Bli kompis med dem. Ha inte bråttom. Att skriva för första gången är som att lära känna en ny människa och det kan ta lite tid.

Varför ska man läsa din bok?

Jag tror att alla människor upplever känslor som sorg, glädje, vrede och tvivel i något mån, vilket påverkar en. Genom att läsa min bok kan man få nya perspektiv och bli påmind om att man duger som man är, i en värld fylld av jargonger mellan olika känslor och händelser som man inte kan kontrollera.

Man ska också läsa boken för att faktiskt låta sig vara till exempel sorgsen eller arg och anamma känslorna trots att det kan vara obehagligt. Boken kan påminna dig om att du är en egen person och att du skall leva genom dig själv, inte genom andra.

Vad gör du när du inte skriver?

Jag pluggar, spelar trummor och umgås med mina nära. Jag lyssnar mycket på musik och läser lyrik, målar med akryl och tar det lugnt och vilar, gärna med en katt i famnen.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Unga vuxna och vuxna. Jag vill att alla skall kunna läsa poesi oavsett hur mycket de har läst innan. Jag hoppas att mina dikter når ut och berör.