Selmapriset instiftades 2014 som Sveriges första stora pris för egenutgivna böcker och det blev genast omtalat. Målet var att belöna bästa egenutgivna bok och samtidigt öka intresset för egenutgivna böcker bland allmänheten och media – priset delas ut av Vulkan som är Nordens största aktör inom egenutgivning. Årets vinnare: den tredje punkarn av Arne Wickander.

"den tredje punkarn vinner Selmapriset. Det var som fan. Det kunde jag inte drömma om när jag satte mej och började misshandla språket i min berättelse om stockholmsförorten Bollmora på sjuttiotalet. Skitkul att en hyllning till punkarna, miljonprogrammets galnaste gäng, får pris”, säger Arne Wickander om utmärkelsen.

Juryns motivering:

“Medryckande och med en unik och uppfriskande berättarröst följer läsaren storyn om en grupp unga punkare och deras spontana vansinnesfärder genom tillvaron.

Förutom att den tredje punkarn är ett färgsprakande porträtt över den ungdomskult som växte fram på 70-talet med punken — är boken en humoristisk skildring när den är som allra bäst: intelligent, rak och verklighetsbaserad. Var man ung under denna period kommer man att känna igen sig i många dråpligheter.

Det finns böcker som är tidlösa och som generation efter generation vill och kan ta till sig. Med sin bok den tredje punkarn har Arne Wickander tvivelsutan skapat en modern klassiker som kommer att stå rakryggad långt in i framtiden” - Magnus Utvik, juryordförande.

Arne Wickander, född 1960, växte upp i förorten Bollmora. Bland de punkarna han umgicks med skrev många och han började tidigt att läsa böcker av Céline, Bukowski och Kerouac. Punkromanen den tredje punkarn skrev han i en solstol under en palm i en muromgärdad trädgård utanför en liten villa i den gamla kolonialstaden Tamatave på Madagaskars östkust.

Vulkan ger ut Selmapriset 2019 i samarbete med Ibokhandeln och Bokus.