Berätta om din bok!

Berättelsen utspelar sig i Trönö där det är dags för den årliga sommarteatern om Nathan Söderblom. Då kommer beskedet att Felicia, en ung kvinna från byn, har hittats död. Dödsbudet skakar hela bygden och skapar ringar på vattnet som spänner över flera människors livsöden. I boken får vi möta Staffan som kämpar med sin tro och sin sexualitet, och Veronica som kämpar för att komma tillbaka från sin utbrändhet. Ekon från en sommar för några år sedan gör sig också hörda, en sommar då det i samband med Söderblomspelen uppstod en sektliknande rörelse i byn.

Hur kom boken till?

Jag läste Kreativt Skrivande på universitetet och skrev över flera år. Jag ville skriva något som utspelade sig i Hälsingland, och så fick jag låna manuset till Söderblomspelet av en vän som var med där, och sedan gick tankarna igång.

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Jag hade en idé, men den gick sin egen väg och ändrades under processens gång. Från början hade jag ett deckarmanus i huvudet, men allt eftersom blev det mer och mer ett psykologiskt drama.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Ofta har jag ett tema eller en tanke, ett budskap, som jag vill gestalta i text. Sedan får jag inspiration i naturen, eller av något jag läser eller hör. När jag ska börja på ett nytt kapitel vet jag kanske ungefär vad jag vill ha fram och så går jag en långpromenad och bearbetar tankarna till ord inne i huvudet. Eller så kan jag sitta på tåget och höra ett samtal och tänka ”det där kan jag använda i min bok”.

Skriver du på något nytt nu?

Ja, en roman som jag skrivit på mer eller mindre parallellt med denna. Om en tonårstjej som växer upp i en dysfunktionell familj och har en psykiskt sjuk mamma.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?        

Sätt deadlines genom att gå en kurs eller tillsammans med en skrivkollega. Då blir det av! Ett annat tips är inte låta tio olika personer läsa och ge respons samtidigt. Alla tycker olika och du blir bara förvirrad. Försök istället hitta en person vars åsikter du litar på och bolla med denne.

Varför ska man läsa din bok?

Av samma anledning som jag tycker att man ska läsa skönlitteratur överhuvudtaget. För att möta nya perspektiv och tankar och få tillfälle att själv omvärdera sin världsuppfattning och syn på människan eller kanske lägga till något man inte visste eller tänkte innan.

 Vad gör du när du inte skriver?

Jag arbetar som speciallärare i grundskolan. Och så vandrar jag – i fjäll, skogar och vid havet. Och väntar på att livet ska återgå till det normala igen så man kan resa och gå på teater.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Den som är intresserad av kollektiv och individuell psykologi. Eller den som vill läsa en roman med existentiella tankar och som tycker om att fundera över flera dimensioner i texten. Eller den som är intresserad av livet i en liten by i Hälsingland eller vill veta mer om Nathan Söderblom.