Berätta om din bok!

Att sätta fingret på ojämställdhet och ojämlikhet väcker känslor. Det har jag ofta upplevt och jag ville skriva boken för att fokusera på det som felas och hur det kan rättas till. Vi måste fråga oss: Hur kan det vara fel att sätta ord på orättvisor? En kamp för rättvisa måste ifrågasätta makten, en rättighetskamp som inordnar sig i ledet är knappt värd namnet. "Det du gör är farligt!" utbrast en högt uppsatt politiker när jag skrev om jämställdhetsfrågor till en tidning. Den här boken kan du använda för att lära dig mer om vissa aspekter av jämställdhet och lika rättigheter eller för att hålla din låga brinnande i kampen för mänskliga rättigheter! Boken innehåller till stor del argumenterande texter och dessutom finns det en ordlista och både bok- och länktips för den som vill lära sig mer. Martin Luther King sade “The time is always right to do what is right.” Det är alltid rätt tid att göra det som är rätt.

Hur kom boken till?

Jag har genom åren skrivit många debattartiklar till tidningar i hela Sverige t ex Aftonbladet, Dagens Nyheter och även mindre tidningar så som Eskilstuna Kuriren och Dala-Demokraten. Jag kände att jag ville samla mina texter som handlar om kampen för jämställdhet och lika rättigheter i en bok. Texterna handlar om Förintelsen, jämställdhet, lika rättigheter, mänskliga rättigheter vid kris och katastrof med mera och kan med fördel användas för att lära sig mer om kampen för lika rättigheter. Eller för den som vill stärka sig för att orka och våga ta kampen!

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Jag såg boken framför mig från början till slut och är väldigt nöjd med att slutresultatet blev som jag trodde!

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Jag lever och andas för kampen för jämställdhet och lika rättigheter. Att sätta ord på orättvisor och peka på förslag på lösningar är viktigt för mig. Jag vill bidra till en bättre värld genom olika metoder, där skrivandet är en liten del men andra insatser behövs också och jag jobbar till vardags för dessa frågor.

Skriver du på något nytt nu?

Jag har redan börjat skriva på min nästa bok som jag tänkt mig ge ut och den kommer också beröra mänskliga rättigheter. Sedan har jag även flera romanmanus i min "byrålåda" som jag också längtar efter att ge ut så småningom. Det finns en kö av projekt som jag betar av en efter en och som jag ser fram emot att erbjuda läsare att ta del av.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

En viktig sak i att skriva en bok är att ta tag i den drömmen. Dra av plåstret, sluta vara rädd, låt dig inte hindras. Var inte så orolig för andras omdömen. Skriv om det som ditt hjärta brinner för!

Varför ska man läsa din bok?

Min bok brinner, den andas och den ger syre till debatten om jämställdhet och lika rättigheter. För den som aldrig brytt sig om dessa frågor kan boken vara en ögonöppnare. Plötsligt ser du världen med andra ögon! För den som redan är insatt ger boken bränsle till kampen för lika rättigheter.

Vad gör du när du inte skriver?

Jag lever och andas för jämställdhet och lika rättigheter. Därför jobbar jag inom funktionsrättsrörelsen, jag har också ett eget företag där jag verkar för dessa frågor och jag är skribent på en tidning.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Jag vill ge den som brinner för mänskliga rättigheter en vän att hålla i handen, en bok som ger förslag men också kraft att fortsätta orka kämpa. Jag vill också ge den som aldrig funderat på dessa frågor en stor aha-upplevelse, den som aldrig ens tänkt sig att den bryr sig om jämställdhet och lika rättigheter kan behöva min bok!