Berätta om din bok!

 Min bok handlar om Elin och Danne och deras kärlekshistoria. Elin har precis börjat nian på en ny skola. En dag när hon kommer till skolan blir hon fotograferad av en kille som sitter och röker på trappen. Några timmar senare startar ett våldsamt slagsmål ute på skolgården. En av killarna som slåss är samma kille som från trappen. Elin får reda på att han heter Danne och att han anses som udda och strulig. När Danne mottar en spark mot killen han slåss mot går Elin emellan och Danne som inte hinner hejda sparken, sparkar Elin rakt på handen med en våldsam kraft. Elin skadas och Danne flyr. Alla tjatar på Elin att hon ska polisanmäla Danne, men hon vägrar. Hon vet att det inte var meningen.

Danne håller på att förgås av skuldkänslor och isolerar sig ännu mer hemma i sitt stora hus. Av en slump träffas Danne och Elin igen och de blir ett par. Snart märker Elin att Danne bär på hemligheter och att när man kommer nära hans hemligheter exploderar han. Sakta öppnar han sig för Elin och när allt det fasansfulla kommer fram håller det på att sluta i katastrof.

 

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Boken kom till under ett skrivprojekt när jag gick på Västerbergs folkhögskolas skrivarlinje. Jag fick höra en berättelse om en kille som hade rivit loss ett tvättställ på toa när han var full och arg. Jag började fundera över varför han hade gjort det. Vad bar han på för sorg som gjorde honom så arg? På så vis kom Danne till mig. I mitt första utkast hade jag tänkt att det skulle bli en lite rolig lättsam berättelse om tonårskärlek, men det ville inte Danne. I den första versionen som jag skickade till förlag så hade Elin mest plats och Danne var mer i bakgrunden. Jag fick tips om att skriva om det hela och skala av en del bihistorier. När jag gjorde det var det som om Danne krävde att få göra sin röst mer hörd och det var bra, för det blev så mycket bättre. Så man kan lugnt säga att det har varit en process med massor av omskrivningar och petande i texten.

 

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Jag har ett enormt behov av att få uttrycka mig, både i skrift och verbalt. Är en otroligt rastlös person som kan finna en sådan enorm ro i att ge mig in i en annan värld, som jag själv har hittat på. Egentligen kan jag tycka att själva forskningen kring karaktärer och miljöer är roligare än själva skrivandet. Jag blir inspirerad av möten med människor, Jag funderar mycket över varför saker har blivit som det har blivit i människors liv. Hur vi påverkas av händelser och hur vi bär med oss saker livet ut. Sådant kan jag ägna mycket tid över att tänka på. Jag är en iakttagare av guds nåde.

2009 var jag med i en skrivartävling på nätet med just den här boken. Tävlingen hette Bok-SM och var ett samarbete mellan Kapitel1.se och Piratförlaget. Av 550 inskickade bidrag kom jag fyra. Det har sporrat mig mycket och gett mig självförtroende i mitt skrivande.

                               

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?

I min släkt finns det ingen annan som skriver, vad jag vet. Men jag har alltid gillat att skriva, sjunga och uppträda. Jag tror att de är ganska stolta. Men visst var det väl en och annan som funderade om jag var riktigt klok när jag tog ledigt ett år från mitt jobb och gick skrivarlinjen, 43 år gammal, bara för att jag ville det. Jag anser att det var det klokaste beslut jag någonsin har tagit. Det var ett fantastiskt år och jag lärde mig mycket om mig själv.

 

Skriver du på något nytt nu?

Jag skriver på en vuxenbok som handlar om tre kvinnor som träffas på Rhodos. Den handlar väldigt mycket om hur händelser i våra liv påverkar oss i generationer. Den är också väldigt rolig.

 

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Skriv, skriv, skriv om och lär dig gestaltning och hur man skriver synopsis. Att skriva en bok kräver stort tålamod. Jag tycker man kan gå en skrivarkurs eller skrivarlinje så man lär sig hantverket. Om man, som jag, gillar att få respons och kritik på sina texter så kan man söka sig till internet. Skriv en blogg eller publicera på någon skrivarsida på nätet. Kapitel1.se är en utmärkt sajt där man kan lägga ut sina historier och få dem lästa. Där kan man även läsa andras berättelser och låta sig inspireras. Sen handlar det om träning, träning och åter träning. Att skriva är ett gnetgöra och man kan behöva ha bra sittfläsk.

Det är också bra att läsa mycket böcker. Jag gillar även att läsa handböcker om att skriva.

 

 

Varför ska man läsa din bok?

Det är en bok om starka känslor som man blir djupt berörd av. Den tar upp viktiga ämnen som övergrepp och fördomar. Men den är också hoppfull och full av kärlek.

 

 

Vad gör du när du inte skriver?

Jag jobbar i ett gymnasiebibliotek. På kvällarna jobbar jag som ståupp-komiker och jag är med och driver ståupp-föreningen GASTA (Gavle Stand Up Attack). Så man kan nog lugnt säga att jag alltid på något vis håller på med text i någon form.

 

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Först och främst så är det ungdomar i 14 – 18-årsåldern den är skriven för. Men jag vet att många vuxna tycker mycket om den också.