Berätta om din bok!
Dromedarens törst är en tempofylld äventyrsroman om en ung fraktpilot som heter Pascal. När en kinesisk genforskare plötsligt kidnappas försöker Pascal ta reda på sanningen. Snart hamnar han i ett stort äventyr och han får uppleva intressanta möten, exempelvis med fiskaren Jumah i Saudiarabien. Boken handlar i grunden om människans törst, om vår strävan efter mera.

Hur kom boken till?
Jag började skriva Dromedarens törst efter att ha bott fem år i Saudiarabien. Boken uppkom nog till stor del som en reflektion kring min egen ambivalens till hur man som människa bör förhålla sig till ”törsten”. Boken skrevs även i en tid då jag nyss hade blivit pappa, vilket kanske fick mig att reflektera mer över min egen barndom och föräldrarollen; skrivandet blev även ett sätt att bearbeta detta.

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?
Huvuddragen till själva äventyret hade jag klara för mig innan jag påbörjade skrivandet. Den underliggande tematiken, människans törst, växte dock fram under själva skrivprocessen.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?
Ett författarskap bottnar nog i mycket, förutom att kanalisera känslor och tankar handlar det nog för mig även om möjligheten till att skapa en egen värld, samt att på något vis kanske dokumentera livet. Inspirationen kommer från olika håll, från mitt jobb, resor, möten, konst, litteratur, serietidningar, musik, psykologi.

Skriver du på något nytt nu?

Inte för tillfället, men jag samlar på mig intryck. Det är ju inte omöjligt att Pascal får en uppföljare. Jag funderar även på andra bokprojekt.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?
Alla författare måste ju hitta sin egen metod, men att hålla uppe tempot i skrivandet är nog generellt bra. Jag försöker göra det genom att skriva regelbundet, men även genom att inte vara så noggrann med formuleringarna i första utkastet; jag vänder och vrider inte på varje ord, utan skriver ganska rakt upp och ner vad jag tänker. Detaljerna tar jag senare. Ett annat råd är att alltid ha en anteckningsbok lättillgänglig, och att verkligen skriva ner de tankar som kommer över en, att samla dem på hög.

Varför ska man läsa din bok?
Det är ett fartfyllt och humoristiskt äventyr, samtidigt som boken berör mycket komplexa frågor utan givet rätt eller fel. Dessutom kan man se Dromedarens törst som en reseskildring och en inblick i en för många sluten värld, Saudiarabien.

Vad gör du när du inte skriver?
Jag har ett yrke som diplomat; nyligen tillträdde jag en tjänst på Sveriges ambassad i Bangkok. Senast tjänstgjorde jag på UD i Stockholm och innan dess på Sveriges ambassad i Riyadh. I övrigt umgås jag gärna med familjen och ägnar mig åt olika intressen, exempelvis matlagning.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Ambitionen när jag började skriva var att boken skulle bli crossover, alltså rikta sig mot både ungdomar och vuxna. Får jag ungdomar att reflektera över komplexa frågor skulle det kännas extra givande. Jag blir dock glad för varje person som väljer att läsa min bok.