När Ingalill Söderberg kom över hennes morfar Einars sjukjournal från Serafimerlasarettet, hade då Einar varit död sedan länge, sedan 1938 närmare bestämt. Men innehållet i journalen skapade frågor hos henne, och hon funderade över hur mormor Svea klarade av att sköta både en handelsträdgård och fyra små barn helt själv? De många samtalen med hennes mor, Margareta och morbror Ernst och ett antal trädgårdsmästare, har resulterat i Ingalill Söderbergs nya bok som handlar om just Einar och Svea: Drömmen om en handelsträdgård.

Berätta om din bok!

– Drömmen om en handelsträdgård är en historisk roman om min mormor och morfar Svea och Einar som drev en handelsträdgård i Tungelsta från 1922. Hela samhället präglades av dessa handelsträdgårdar, men det var ett hårt liv. Min mormor blev dessutom tidigt ensam med fyra små barn och fick slita dubbelt med att ta hand om familjen och företaget. Boken handlar också om syskonkärlek och kärleken till naturen. Boken avslutas med en epilog 1970 där Svea summerar sitt liv med allt slit, men också allt som hon är tacksam över.

Hur kom boken till?

– Jag har suttit många dagar med min mamma och hennes bror och lyssnat på deras berättelser. Vi har gått igenom fotografier, brev och tidningsartiklar från den tiden och jag har pratat med andra trädgårdsmästare.

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

– Idén var färdig från början men de olika delhistorierna växte fram under samtalen. Några texter hade min mamma redan skrivit och jag har tagit med några av breven.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

– Jag har som journalist oftast skrivit faktatexter och intervjuer men detta var en utmaning, att skildra någon annans liv. Jag inspireras ofta av historien mer än nutiden och läser själv gärna memoarer och biografier.

Skriver du på något nytt nu?

– Jag är medförfattare till en bok om en tungt kriminell missbrukare som tog sig ur det livet och nu hjälper andra. Den boken, ”Ingenting kan växa i mörker” kommer på Vulkan i april. Framöver blir det nog en bok om mina uppdrag för biståndsorganisationen Individuell Människohjälp, IM och hur våra val tidigt i livet kan påverka framtiden.

Varför ska man läsa din bok?

– Den är en skildring av en tid och en näring som helt dominerade ett samhälle men som nu är nästan helt borta. Är man intresserad av trädgårdsnäringen och historia, men också berättelser om starka kvinnor och livsöden ska man läsa boken. men även också alla de med anknytning och intresse av samhället i och kring Tungelsta.

Vad gör du när du inte skriver?

– Jag är frilansjournalist med inriktning på drogfrågor och civilsamhället men är också heltidspolitiker som kommunalråd för ett lokalt parti i Huddinge, Drevvikenpartiet.


Nyfiken på denna bok? Boken går att köpa i Vulkans butik,

klicka på bokomslaget nedan för att beställa hem din bok!

Drömmen om en handelsträdgård