Berätta om din bok!
Detta är en bok som är skriven till dig som läser den. Den handlar om dig och din vardag. Tanken är att du ska skapa det som den innehåller genom att själv aktivt tänka dig in i dess innehåll. Boken skapas genom en egen konversation med den, och den är uppbyggd på ett sätt som skapar naturlig reflektion. Det finns flera lager av djup som man efter många genomläsningar bygger upp. Det är en bok med en kropp och med en personlighet som skall kännas unik och nytänkande. Den finns där för dig att ta till dig snabbt eller långsamt. Men den kräver koncentration och tålamod. Den kan påverka hela dig eller bara rinna rakt igenom. Den är skapad ur glädjen av att leva och av kunskapen från att vilja veta. Den handlar om allt men samtidigt också om ingenting. Den är skriven till dig för att medvetenheten om den, ska beröra. Den ska väcka känslor och den kräver omtanke. Jag vill inte berätta och beskriva mer, för jag vill inte ta upplevelsen från dig. Jag hoppas att vi istället kan mötas i den ödmjukt och tacksamt.
Hur kom boken till?
Jag satt i ett hotellrum i Thailand en vinter (2012) och helt plötsligt så öppnade jag ett worddokument och började skriva. Kan inte säga att det kom naturligt eller att det kändes naturligt, men jag bara älskade det. Har alltid förundrats över människan och livet. Filosofi har varit en naturlig del av mig, och nu vill jag dela med mig av, vad jag upplevt. Att skriva är inte min grej men jag älskar att berätta. Detta är något som jag skapat helt själv ( förutom den fantastiska hjälp som jag har fått av Vulkan) jag har inte haft någon lektör eller korrekturläsare och det är för att jag inte vill bli påverkad i mitt sätt att beskriva eller skriva. Det här är något som har växt fram under lång tid och man kan se utvecklingen i texten från början till slut. Nu sitter jag här med en färdig bok i min hand och jag är otroligt stolt, tacksam och ödmjuk. Det har varit en lång resa och nu ska jag börja en ny.
Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?
Nej, den växte fram kan man säga. Det jag startade med liknar inget som det som jag nu har i min hand. Jag har tvekat, slutat, börjat och tvivlat, men också slutfört. Jag har lärt mig från början, och jag är nu mycket mer trygg i mitt skrivande.
Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?
Glädjen och nyfikenheten som jag nu möter hos läsaren. Att få diskutera det som jag helt själv har skapat med alla dess fel och misstag. Att ständigt lära och att få feedback på det som jag gjort. Kan stå i timmar och ha givande samtal om boken, och det är ju det som är tanken med den, att den ska skapa en medvetenhet.
Skriver du på något nytt nu?
Ja, men mer säger jag inte.
Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?
Gör det! Om inte för andra, så för dig själv. Börja och hur lite du än skriver så spelar det ingen roll om du gör det ofta, för till slut så växer det fram och det blir enklare att viga sin tid till att göra något som du älskar. Stoltheten kommer att driva dig, ditt eget värde kommer att öka och du kommer att utvecklas som människa.
Varför ska man läsa din bok?
För att den har möjligheten att ge något till dig. Inte gratis, men tiden som du lägger på den kommer att betala tillbaka sig, i dig. Och ditt mänskliga värde är mer värt än något annat, du någonsin kommer att köpa.
Vad gör du när du inte skriver?
Tänker på vad jag ska skriva.
Vilka vill du helst ska läsa din bok?
Alla som vill ha en naturlig vän i livet. För boken är din vän genom livet. Vi behöver alla få dela våra tankar med något, och det är därför jag har skapat den. Boken är till alla dem som läser den, och jag lägger ingen vikt i vem du är eller vad du tycker om mig. Boken är för alla, med en tanke om den. Stort tack till alla som läser den. Jag är tacksam för den tid som du ger den. Det betyder mycket för mig. Jag har stor respekt för dig som läsare och för mig, är du ovärderlig. Tack Ted Grönberg