1. Berätta om din bok!

Boken handlar om en fiktiv framtid som utspelar sig efter andra världskriget, med det hemskaste scenariot man kan tänka sig kunde ha hänt: Med Hitlers och nazismens totala seger och övertagande av världsordningen. Med utgångspunkt från egna upplevelser som jude, s.k. barnöverlevande som förlorat sin familj, och yrkeserfarenhet som professor i Rättsmedicin vid Karolinska institutet i Stockholm skildrar jag historiska händelser som i min fantasi övergår i en mörk dystopi . Och i detta fall - med inslag av deckare, det gillar ju folk. Det kan verka fantasifullt och osannolikt, men varför inte, många som har levt tillräckligt länge och inte bara i det fredliga Sverige, har säkerligen upplevt händelser som innan de hade inträffat skulle ha uppfattats som osannolika och konstlade.

Framför allt skrev jag denna bok med utgående från insikten att även om Hitler tog sitt liv och Nazityskland förlorade kriget, sprider sig nazismen över hela världen, öppet eller förtäckt, nationalistisk eller religiös fundamentalism. Allt detta manifesteras genom brist på respekt för människans unika värde. Ooch liv. Sålunda handlar Emeritus inte enbart om nazismen utan om allsköns makthavare och rörelser som sprider sig över jordklotet som löpeld.

Därför är det viktigt att vara på vakt och det är särskilt viktigt just nu. Och inte bara nu, utan alltid!

  1. Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

När jag på sjuttiotalet fyllde fyrtio, fick jag en viss insikt om att Hitler och nazismen lever trots att folk vet att de är historiskt döda. Och jag förstod att många människor som uppriktigt fördömer nazismen och andra totalitära ideologier själva är genomsyrade av dessa ideologier utan att ha förstått det. Jag tog fram min skrivmaskin, skrev ner 24 sidor. Fyrtio år senare satte jag mig vid min dator och skrev denna bok. Men det är bara grundidén som är kvar av det ursprungliga manuset. Mina "hjältar" började leva sina egna liv. Ingenting att göra åt.

  1. Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Jag känner att jag har under mitt liv varit med om "lite för mycket". Jag vill föra över mina erfarenheter till andra. Det är frigörande för min del och berikande för läsaren. Ja, och stimulerande och hoppingivande, hoppas jag!

  1. Hur reagerar din omgivning på ditt författarskap?

Det beror på läggning, utbildning, personlig inställning och mycket annat. Alltså - med beundran, skepsis eller hån.

  1. Varför skall man läsa just din bok?

För att den är tankeväckande och, förhoppningsvis, underhållande.

  1. Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Alla från och med gymnasieåldern ända upp till fattningens gråzon. De som kan förstå att allt som händer i boken på Hitlers födelsedag den 20 april 1945 och efteråt är påhittat.

  1. Skriver du på något nytt nu?

Ja, jag skriver nu, tillsammans med min fru Dina, om livet efter barndomens omtumlande händelser. Som Galileo Galilei förkunnade: "Eppur si muove!", i tillämpad översättning: Vi rör oss ändå! Detta blir vårt budskap i den nya boken.

  1. Vad gör du när du inte skriver?

Efter mer än fyrtio år lade jag ner min rättsmedicinska verksamhet. Det finns ju mycket annat: Familj, Friskis och Svettis, vandringar, badsemestrar, bio, teater... Dina och jag föreläser ganska regelbundet om vår barndom under Förintelsen för skolor och allmänhet. Och vi var med vid skapandet av och spelar själva i två teaterpjäser. Och ... ska jag fortsätta?

  1. Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Har du något att skriva om, sätt i gång på direkten. Sedan ska du anmäla dig till en skrivarkurs, du kan inte skriva utan råd, ja om du inte är utbildad författare eller ett riktigt geni. Att skriva är jättekul! Men räkna inte med att förläggarna ska slåss om ditt manus.

  1. Är det annat du vill tillägga?

Läs Emeritus!