Berätta om din bok!

En fyraårig svensk flicka insjuknar i början av 1940-talet i okänd sjukdom, som kräver sjukhusvård och olika smärtsamma behandlingar vilka dock inte förhindrar smärta och tilltagande invaliditet. Efter flera år får hon diagnosen rheumatoid artrit och sjutton år gammal anses hon slutbehandlad och tippas av på ett kronikerhem. En artikel i en handikapptidning leder till en resa till den lilla fiskebyn Los Cristianos på Teneriffa för klimatvård. Där blir hon kvar i över 40 år och är en av de få nu levande pionjärerna som var med och byggde upp rehabiliteringskliniken Vintersol, som tagit emot handikappade sedan starten 1965. Om denna livsbejakande överlevare och utvecklingen för människorna i den lilla byn runt henne handlar boken.

 

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Jag besökte Vintersol som patient och upplevde en omtumlande lindring av mitt smärttillstånd efter en olycka. Blev nyfiken på historien om de första handikappade svenskarna som kom till ön 1957. De sågs av kanarieborna som hjältar och orsak till att byn växte från en liten fattig fiskeby utan elektricitet bebodd av analfabeter i grottor, till dagens moderna metropol med massiv turism och världsrykte som handikappvänlig. Efter en del detektivarbete träffade jag Birgit Alander och fick höra hennes berättelser, som jag anser kan skänka hopp åt många med invalidiserande smärttillstånd och andra som kanske tappat livsgnistan.

 

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Berättelser och upplevelser om människans olika sätt att tackla  tillvaron. Att något som är självklart för mig kan upplevas och förklaras på så många olika sätt!

 

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?

Nyfikenhet och önskan om att få hjälp hos de med liknande skador som mina.

Andra blev nog lättade över att jag fick något att göra då jag inte kunde återgå till mitt yrke.

Några undrade nog när jag skulle bli känd så de kunde få ta del av den kakan.

 

Skriver du på något nytt nu?

Ja, jag håller på med en debattbok om rättsväsendet, som bygger på mina erfarenheter. Det känns som ett uppdrag. Men samtidigt vill jag skriva berättelser, så det blir både och.

 

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

 Skriv om det du helst vill skriva och bara av ren lust!

 

Varför ska man läsa din bok?

För att få en inblick i svensk sjukvård för bara några decennier sedan, för att få ta del av en fantastisk kvinnas liv och få uppleva hur Teneriffa, som många besökt som turist, snabbvuxit under en knapp mansålder. Birgits berättelser gav åtminstone mig möjlighet att få uppleva en tid som fanns när jag var ung och på en plats jag då inte kunde besöka.

 

Vad gör du när du inte skriver?

Jag målar, sjunger och läser.

 

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Människor som gillar livsberättelser och de som letar efter anledning att inte ge upp då livet tycks outhärdligt.

Köp boken här!