Berätta om din bok!

Det här en liten naggande god mönsterbok med flera enkla färgglada mönster som du kan dekorera till exempel disktrasor med.  Handarbete är ju så bra på olika sätt! När du använder händerna aktiverar du hjärnan och stimulerar koordinationen, kreativiteten, finmotoriken. Numera finns det forskning om sambandet mellan hjärnan och handens arbete, hur viktigt det är att använda händerna. Att använda händerna kan faktiskt till och med fördröja demens och motverka depression. Handarbete har visat sig ha en positiv effekt även på till exempel artros, då handarbete hjälper dig att behålla rörligheten i händer och fingrar.

 

Hur kom boken till?

Jag har under några års tid stickat egna disktrasor av restgarn, företrädesvis av bomull som har en bra uppsugningsförmåga. Disktrasor behövs för att hålla rent, det är ett miljövänligt alternativ och ett trevligt sätt att använda restgarner på. Idén till en bok föddes efter att jag stickat ett par dekorerade disktrasor som gå-bort-present till en väninna. Hon blev jätteglad! Jag gjorde ett par till, testade några mönsteridéer och sen gick det av bara farten. När jag stickat och dekorerat ett tiotal olika färgglada disktrasor hade bokidén fastnat ordentligt i mitt huvud.

 

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Under pandemin och den isolering den medförde fick jag tid att utveckla min bokidé, handarbeta, testa olika mönsteridéer och skriva boken. Jag började på ett tidigt stadium att skriva ner de mönster jag gjorde, så de fanns färdiga när jag började skrivprocessen. När jag väl börjat skriva på boken fanns det ingen hejd på fantasin och kreativiteten, jag hade kunna fortsätta hur länge som helst. I synnerhet efter att jag fick kontakt med förlaget och förstod att boken faktiskt kunde bli verklighet.

 

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Jag är nyfiken och har skrivit ända sen barnsben på olika sätt. Som barn skrev jag dikter och dagbok. Som vuxen har lusten till skrivandet blivit både en blogg och ett par uppsatser på högskolenivå.

 

Skriver du på något nytt nu?

Just nu skriver jag inte på någon ny bok men i mitt huvud finns nya bokidéer som jag hoppas kommer ut i bokform så småningom.

 

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Om du har en idé, så släpp den inte. Gör anteckningar över dina idéer och tankespår. Rätt var det är kommer rätt tillfälle att sätta dina planer i verket.

 

Varför ska man läsa din bok?

Min tanke med boken är att man ska få hjälp att komma igång med ett litet projekt som sen kan växa till något större. Min ambition med boken är att den ska passa alla åldrar, nybörjare och de som är mer vana vid handarbete. Till sist har jag kryddat boken med lite roliga fakta om en del av symbolerna som finns med. Jag vill stimulera din nyfikenhet och din vilja att veta mer.

 

Vad gör du när du inte skriver?

Jag är diakon i Svenska kyrkan och arbetar bland annat med gruppverksamheter i vilka jag tänker att min bok kan komma till användning.

 

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Alla som är sugna på att lära sig att sticka och virka.