Berätta om din bok!

Min bok handlar om Klara, som är 15 år i bokens inledning. Året är 1910 och Klara har tidigare samma år blivit föräldralös. Hon beger sig nu till Norrland för att söka arbete på en herrgård. Det är första gången hon lämnar sin hemstad Stockholm. Klara är fattig, men samtidigt rik på drömmar och framtidstro. Hon tar stora intryck av den nya världen och de människor som hon möter.

Hur kom boken till? 

Boken bygger på en idé och några karaktärer som jag skapade redan när jag var fjorton år. Jag plockade upp berättelsen igen som 38 åring och skrev därefter om den i grunden.

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen? 

Vissa scener var klara när jag började. Jag hade en bild i huvudet av olika ”hållpunkter” i berättelsen dit handlingen skulle drivas, och vissa av karaktärerna hade jag redan bestämt, men det mesta av berättelsen kom ändå till under själva skrivandet. Därför tog boken också väldigt lång tid att skriva färdig, nästan tio år.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

När jag var fjorton år läste jag Maria Gripes böcker. En bok hette ”Skuggan över stenbänken”, minns jag. Hon inspirerade mig mycket då. Senare blev det Marianne Fredriksson. Hon var alltid så skicklig med karaktärerna, tyckte jag. Hon gjorde dem viljestarka och trovärdiga. Och såklart filmer som jag ser och gillar är också inspirerande, de med mycket dramatik och starka känslor.

Skriver du på något nytt nu?

Jag skriver på en synopsis och planerar en ny roman, men just nu pluggar jag också till lärare så jag har lovat mig själv att vänta med att starta ”på riktigt” tills studierna är klara i höst.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Det är bara att börja! Gå en skrivarkurs så får du hjälp att komma igång och sedan skriv, skriv, skriv! Jag gjorde egentligen allting fel från början, men det var för att jag inte riktigt visste vad jag skulle skriva, bara ATT jag ville göra det. Men allt löste sig efterhand tack vare mycket envishet och tålamod. Ta dig tid och var inte för hård mot dig själv, är mitt bästa råd. Det kommer att bli kul, jag lovar!

Varför ska man läsa din bok? 

Det är en bok för människor i alla åldrar tänker jag, för de som är unga nu eller de som en gång har varit det. Alla människor som har drömmar. För alla som varit kär någon gång eller som hoppas bli det. För alla som längtar efter frihet!

Vad gör du när du inte skriver? 

Jobbar, pluggar och tar hand om min familj. Jag spelar också fiol och piano, när jag hinner. Tyvärr blir det inte så ofta just nu.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Alla som gillar att läsa, såklart!