En bok om livet En bok om livet

Berätta om din bok!
Ett brev om livet handlar om den svåra tiden i mitt liv då min pappa fick diagnosen Alzheimers sjukdom strax innan han skulle fylla 47.

Jag har skrivit om min pappa tidigare men i Ett brev om livet är orden tagna från hjärtats tidigare slutna rum, betydligt mer självutlämnande än mina förra diktsamlingar.

Mina tidigare diktsamlingar har varit blandade dikter som jag skrivit mellan 10-16 års ålder. Det här är 20 åriga jag, alldeles mittemellan ungdom och att vara vuxen.

Kort sagt kan man säga att de handlar om de splittrade känslorna man upplever när ens förälder blir sjuk, konflikten med den bild man haft tidigare av sin förälder och den bilden som tar över när sjukdomen kommer.

 

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?
Boken kom till på så vis att det funnits ett önskemål från min läsare om fler dikter som handlar enbart om min pappas sjukdom Alzheimer och att vara ung anhörig. Mina två tidigare diktsamlingar gav jag ut när jag var 16 år gammal, splittrad och ville skriva om hela världen i samma bok. I Ett brev om livet har jag låtit processen ta lite extra lång tid och så har jag grävt djupare i mitt inre, plockat fram fler bitar av pappa.

 

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?
Ordets helande kraft, jag behöver skriva för att förstå och inse saker. Det är lite som terapi, det rör om i kroppen och själen, man både skrattar och gråter men får ut sånt som gnager.

Klyschigt nog så inspireras jag av naturen, lugna kluckande vågor och isande storm. Men också livet såklart. Jag har ett behov av att uttrycka mig om livet och dess upp – och nedgångar.

 

Skriver du på något nytt nu?
Alltid! Har rätt många påbörjade projekt, ska försöka få fart på någon av romanerna nu under sommaren.

Jag planerar också att skriva mer om pappas sjukdom. Än så länge har jag ju bara skrivit dikter men jag tror fortfarande att det blir en roman så småningom. Vi får se.

 

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?
Skriv upp ALLA idéer, särskilt de idéer som du får precis innan du ska somna, de är ofta de bästa.

Avsätt tid varje dag till skrivande, det kanske låter tråkigt att schemalägga men annars blir det tyvärr inget gjort.

 

Varför ska man läsa din bok?
För att den är viktig och ärlig. Den går rätt djupt in under huden och vandrar från mörker till ljus.

 

Vad gör du när du inte skriver?
Fotograferar, pluggar, repar med ett band, promenerar i skogen och läser böcker.

 

Vilka vill du helst ska läsa din bok?
Jag vill att politiker inom omvårdnad och äldreomsorg samt chefer på boenden och myndighetspersoner ska läsa min bok och få en ögonöppnare. Det är en värdefull insikt för ett bra bemötande och förståelse för de anhörigas situation, särskilt situationen för den som är barn/tonåring och anhörig.