Berätta om din bok:

Ett liv på driv är första delen i komeditrilogin om Billy och Hasse.

Boken är en galen och knasig komedi om de två hemlösa killarna Billy Bomb och Hasse Ketchup från Södermalm i Stockholm. De lever sitt liv efter egna lagar och regler och bryr sig ganska lite om vad det övriga samhället tycker om det. I deras jakt på daglig lycka och överlevnad stökar de till det för andra i samhället – där ibland Jake-Inge. Parallellt med Billy och Hasses galenskaper får vi även följa de två äregiriga och överambitiösa specialpoliserna Limqvist och Järnlund. De får ett "case" av sin chef som de tror kommer att inbringa ära och berömmelse inom kåren. Deras väg mot de efterlängtade medaljerna visar sig korsas av Billy och Hasse. Vi får hänga med Billy och Hasse ibland häststölder, hårborttagningsmedel, semesterplaner och naturligtvis Jake-Inge.

Detta är en galen och skruvad berg- och dalbanekomedi som lockar till många skratt.

Hur kom boken till?

Allt började med att jag blev tipsad om att läsa en bok som skulle vara "så sjukt bra". Det visade sig att den var långsam och tråkig. Då blev jag återigen tipsad om en annan "bra" bok. Även denna visade sig att jag inte orkade läsa mer än 75-100 sidor i. Så höll det på ett tag och till slut hade jag inte mindre än fem böcker igång. Resultatet blev att jag blandade ihop personer och handlingar och då blev det ännu värre. Jag beslutade mig då för att göra det själv. Om jag skriver själv kan jag ju själv kontrollera när det ska vara roligt och spännande. Så jag satte mig ner och började skriva, mest som en variant till att läsa. Det visade sig vara samma känsla som när man läser en bra bok. Jag hade hittat min bok jag ville läsa. Det bästa var ju att den varade mycket längre än om man läser. Jag hade då inga planer på att det skulle bli en bok – jag hade bara hittat modellen för att läsa det jag ville.

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?

Jag valde att inte berätta för någon och det fanns ingen utstakad plan för det. Det här var ju en bok jag "läste" och inte en jag skrev – för jag såg mig inte själv som en författare. När jag till slut insåg att det var så mycket producerat föddes tanken på att få det till en bok. Fortfarande berättade jag ingenting till min omgivning för att jag kände att jag inte var så intresserad av att få svara på alla frågor om när den blir klar. Det här var ju min lilla grej och inte alla andras. Jag höll det för mig själv tills några månader innan den kom ut. De flesta i min omgivning blev förvånade men glatt överraskade – inte minst mamma. Många trodde inte att jag var den som skulle sätta sig ner och skriva en bok. Precis den överraskningseffekten man kan önska.

 

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Jag vill underhålla. Det är den enkla anledningen. Det är min inspiration och är en underbar känsla att få andra att skratta och vilja läsa vidare.

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?

Det känns som om alla i min omgivning väntat på något likande ifrån mig – även om de reagarade med positiv förvåning. Det har hittills bara varit ros och ryggdunk.

Skriver du på något nytt?

Som sagt så är "Ett liv på driv" bara första delen av tre. Jag håller just nu på med att finslipa del två och väntar bara att få sätta mig och skapa nytt i del tre. Känner en enorm hunger att få ge mig ut i den galna världen med Billy, Hasse, Limqvist och Järnlund. Man saknar sina kompisar när man inte skriver om dem på ett tag.

Har du tips och råd till andra som vill skriva en bok?

Det enda tips och råd jag har till andra är att inte ta emot tips och råd hur DU ska skriva. Det är högst individuellt. Det är klart att det kanske finns någon där ute i världen som är lika knasig som jag men det är enklare och snabbare att bara göra "din pryl" istället för att vänta på andras råd. Det är bättre att göra något fel än att inte göra något alls – då har man i alla fall tänkt. Man kan alltid göra om.

Varför ska man läsa din bok?

Om man känner att nyheterna bara innehåller elände, snöblask och pandemier så är det "Ett liv på driv" du behöver. Här får du skratta utan att det finns någon sensmoral att ta hänsyn till. Det finns ingen politisk debatt att ta ställning till eller någon att tycka synd om. Jag har valt att göra mina karaktärer lyckliga och glada även om de i verkligheten inte skulle vara det. Jag har valt att bortse ifrån allt elände och bara ha kul. Det önskar jag dig som läsare med. Du ska skratt och ha kul. När du tänker tanken " den här Lelle Björklund är ju inte riktigt klok i huvudet", då är jag nöjd.

Vad gör du när du inte skriver?

Mitt liv är som de allra flestas liv. Man jobbar, äter och sover. Där emellan gillar jag att träna och spela golf. Mitt dagliga uppehälle tjänar jag med att vara kundansvarig på Alcro för yrkesmåleri i Stockholm.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Jag är just nu oerhört nöjd med att min bok lästs av (vad jag vet) personer ifrån 22-83 år med samma uppskattning jämnt fördelat över könen. Det som gläder mig mest av allt är att när jag ställt kontrollfrågor i samband med feedback, är att samtliga tycker lika. Vad som är kul, spännande och hur tempot är osv. Den bästa feedbacken fick jag av Evy 83 som kom fram till mig när hon insåg att det var författaren till boken hon just läst, som stod framför henne.

"Du var mig en riktig ordbajsare, men herre gud vad jag har skrattat".

Köp boken här!