En tidigare ganska utskälld genre och inget för “riktiga bokläsare”, kanske? Men faktum kvarstår att feelgood-litteratur jämte deckare är det vi lyssnar på och läser mest. Överlägset.

Det som särskiljer genren är den lättsamma tonen och de roliga och dråpliga inslagen, även om temat kan vara mörkt. Huvudpersonen gör bort sig, säger och gör fel saker och humorn är ofta både rå och hjärtlig. Du är säkert bekant med uppbyggnaden och här presenteras en storyline som du kan följa för att skapa en berättelse i sann feelgood-anda.

Utlösaren
En kvinna i trettioårsåldern lever sitt vanliga liv, det är kanske lite halvtråkigt men hon har inga direkta problem. Sedan händer något, och det kan vara allvarligt; en anhörig går bort, hon blir av med jobbet, dumpad av sin partner etcetera. En klassiker är att genast slänga in läsaren i situationen, starta boken med det som utlöser konflikten hos huvudpersonen.

Rock Bottom
Till exempel: Inte nog med att mamman har dött, hjältinnans pojkvän bestämmer sig i samma veva för att avsluta deras relation - han har träffat en snyggare tjej. Sorgen, svartsjukan och stressen över livets nya vändningar gör att hon missköter sitt (trista) jobb och, för att lägga lök på laxen, till slut blir av med det! Hon blir tvungen att flytta hem till en väninna - som det inte sällan går väldigt bra för. Känslan är tydlig; hon har förlorat allt och befinner sig på botten.

Tillbakablicken
I detta steg tvingas kvinnan utvärdera och begrunda sitt (misslyckade) liv. Vanligtvis återkommer hon till en händelse eller trauma som inträffade åtskilliga år tidigare och som hon måste göra upp med för att kunna ta sig ur sin nuvarande situation och gå vidare.

 

Skiftet
Kvinnan erkänner här att hon är maktlös inför det som skett, men också att hon har möjligheten att förändra sitt liv. Nu går det fort! Hjältinnan gör något på egen hand; blir självständig. Oavsett om det gäller nytt jobb eller pojkvän, komma över en sorg eller bli fri från missbruk är hon själv kapabel till att påbörja förändringen.

Revansch
Huvudpersonen konfronteras här med det som utlöst hela händelseförloppet eller traumat från tidigare, ofta bägge. Det blir inte alltid som hon tänkt sig, men på ett eller annat sätt får hon chansen att ta revansch eller rätta till det som blivit fel. Eller så drabbas hon av insikten att hon inte behöver få sista ordet, för vad viktigare är, hon får perspektiv på och förstår själv vikten av den resa hon gjort.

The new you
Historien börjar avrundas med liknande omständigheter som i inledningen, med skillnaden att hjältinnan är förändrad och har en ny syn på livet. Hon är full av tillförsikt för framtiden och är också glad och tacksam över de insikter som hon (och läsaren) har fått under berättelsens gång.

Det finns ju såklart andra feelgood-böcker som inte följer det här klassiska chicklit-greppet, eller som bara innehåller ett fåtal komponenter. Det är ju upp till varje författare att avgöra.

En fördel med denna typ av böcker är att du enkelt kan ta upp och behandla tunga ämnen, eftersom inramningen ofta är lättsam och humoristisk. Vill du skriva en bok som berör komplexa och mörka teman som döden, missbruk, våldtäkt eller destruktiva relationer etcetera kan de här stegen hjälpa dig att få in dessa ämnen i en mer vardaglig kontext och göra dem mer tillgängliga.