1. Boktitel och namn skriver du här!
Flickan i 45:an. Liza Czarnecki och Therese Czarnecki.

2. Berätta om din bok!
Det är sista veckan innan sommarlovet när det börjar hända märkliga saker. Vem är den gamla damen från ålderdomshemmet? Varför vill inte Claras morfar berätta vad som egentligen hände med mormor? Och vem är flickan som öppnade dörren till grupprummet dagen då allt började. Flickan i 45:an är en berättelse om relationer till dom man älskar, dom man saknar och dom man aldrig träffat. Om vänskap, sorg och längtan. För det finns mer omkring oss än det vi kan se, man måste bara lyfta blicken och våga.

3. Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?
Det var verkligen ingen färdig idé utan från början var det en skrivuppgift som Liza hade i skolan. Från allra första början fanns en annan idé med boken, den skulle haft en helt annan handling men under tiden vi skrev kom vi på nya saker och i slutet var berättelsen inte alls som vi tänkt den från början. Det är omöjligt att skriva en bok utan att påverkas av sina egna erfarenheter och upplevelser och under tiden vi skrev upplevde vi nya saker och fick på så sätt nya erfarenheter som gjorde boken till den, den blev.

4. Vad får er att vilja skriva? Vad inspirerar er?
Vi har haft ett mål från början att vi tillsammans vill skriva en bok, och det har varit en utmaning. Som en lång resa, ett äventyr. Men det har hela tiden varit en väldigt rolig resa vi gjort tillsammans. Att skriva tillsammans, mamma och dotter, har gjort att vi gett varandra inspiration. Hela vårt liv har gett oss inspiration att vilja skriva. Allt i boken har funnits i vårt liv på ett eller annat sätt men samtidigt är det en påhittad historia

5. Hur reagerade er omgivning på ert författarskap?
Vi uppfattar det som att det har funnits ett intresse, att folk i vår omgivning har varit nyfikna. Vi har fått bra respons och det är alltid kul att läsa vad folk tänker och tycker om den.

6. Skriver ni på något nytt nu?
Självklart gör vi det, det finns så mycket idéer och vi får nya erfarenheter dagligen. Men vad nästa bok kommer handla om är än så länge är det en hemlighet.

7. Har ni tips eller råd till andra som vill skriva en bok?
Vill du skriva en bok gör det. Vad hindrar dig? Inget kan hindra dig. Låt ingen stoppa dig från att göra det du vill. Som vi alltid brukar säga ”love what you do and do it well”. Ett annat tips är att skriva med en annan person. Det har varit en utmaning men en väldigt rolig sådan. Vi har hela tiden gett varandra inspiration och nya idéer. Du kan också börja skriva och se vad det leder till, som vi gjorde. Vi började skriva en berättelse som resulterade i en helt annan.

8. Varför ska man läsa din bok?
Alla har vi gjort val, hamnat i situationer som vi varit tvungna att välja. Våra påverkar oss på ett eller annat sätt. Men ibland påverkar andras val oss själva och vårt eget liv. Val som vi inte vet är gjorda. Boken handlar om att vara modig och nyfiken, att våga lyfta blicken och se det som man inte kan se. Den handlar om fantasi och att tänka lite längre. Ibland måste man våga att vara sig själv, våga flytta, träffa nya människor och inte vara rädd. Att se på livet lite spännande för då kan man upptäcka sådant man inte trodde man kunde upptäcka.

9. Vad gör du när du inte skriver?
”Jag är mamma till Liza och Leo. Jag jobbar som skolkurator men kan nu mera titulera mig författarinna.”
”Jag har ett stort intresse för att skapa saker. Får alltid nya idéer till nya projekt. Att göra film är något som enda sedan jag var väldigt liten varit ett stort intresse. Min första kamera fick jag när jag fyllde nio och enda sedan dess har jag filmat ALLT! Numera har jag en Youtube kanal ”Zäta”, där jag lägger upp mina videor. Eftersom jag verkligen ÄLSKAR stora projekt gillar jag att jobba med musikvideor. Jag tycker nämningen också om att göra musik. Spela piano, gitarr och sjunga tycker jag är kul och på grund av det har jag nu under min tid på högstadiet gått i en musikklass där vi bland annat gjort en musikal och ska i gymnasiet fortsätta med teaterundervisning.

10. Vilka vill du helst ska läsa din bok?
Från början hade vi tänkt målgruppen 10 – 13 men desto mer berättelsen växte fram tycker vi att den passar lika bra för vuxna. Det finns något i boken som gör att man kan identifiera sig som både ung och äldre i den. Man ser nog berättelsen från olika perspektiv beroende på sin ålder. När man är yngre läser man kanske boken för att lösa gåtan medan man som äldre tycker det är en fin berättelse man kan känna igen sig.