Berätta om din bok!

Den utspelar sig i en framtid, där inget längre är sig likt. Martin Svedberg är huvudpersonen. Hans föräldrar, som är klimatforskare försvinner under mystiska omständigheter, när Martin är 5 år. Han växer upp i en fosterfamilj. Många år senare inleder han ett förhållande med en barndomsvän som heter Jenny. Hon köper hans gamla barndomshem, där Martins föräldrar bott. Bakom en lönndörr på vinden hittar dom deras viktiga forskning om en kommande istid i Norden. Martin förstår då att föräldrarna haft obekväma åsikter och därför förmodligen avrättats av staten. Han bestämmer sig för att avslöja den hemliga politiken, som innebär att bara en elit i samhället ska få möjlighet att överleva den kommande istiden i Norden. Martin blir dock fasttagen och får livstids förvisning till en fångkoloni på Spetsbergen. Efter ett kometnedslag, så börjar istiden lite tidigare än beräknat. Martin inleder den 100 mil långa is-färden mot norska kusten.

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Vi lever just nu i en osäker tid. Den liknar 30-talet. Då fanns det en skriftlig överenskommelse som skulle rädda världen. Sen kom andra världskriget och stora delar av Europa förstördes. Nu finns det också en skriftlig överenskommelse. Den ska rädda världen från en klimat-katastrof. Klimatet ändras just nu i en allt snabbare takt för varje år. När kommer katastrofen? Man tror att Golfströmmens varma vatten har minskat med 15%. Om den försvinner helt, blir det då återigen en ny istid i Norden? Det finns mycket värre vapen nu än under andra världskriget. Då hade bara ett land kärnvapen. Nu finns det i många länder. När kommer kärnvapen att användas igen? Hur ser framtiden i Norden ut? Det är det boken handlar om.

 

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Det var en idé som sedan växte fram.

 

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Enbart om jag har en mycket bra idé. Det osäkra tillståndet i världen inspirerar mig.

 

Skriver du på något nytt nu?

Nej.

 Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Jag föredrar en bok som är mycket spännande och dessutom har ett allmänt intresse. Kanske har man något slags nytta av boken.

En deckare kan vara mycket spännande, men förmodligen har man ingen nytta av den.

Böcker om historiska händelser har nackdelen att historien inte kan ändras. Det som har hänt, har hänt och kan inte ändras.

Fördelen med framtiden är att den kan ändras. Den kanske inte blir så dålig som man befarat.

I den osäkra tid som vi lever i just nu, så tror jag att det behövs många fler författare som skriver om framtiden.

 

Varför ska man läsa din bok?

Om man funderar på hur framtiden ser ut i Norden.

 

Vad gör du när du inte skriver?

Jag är pensionär.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Alla