Berätta om din bok och hur kom boken till?

Det är en mammas berättelse om ett särskilt begåvat barn. När jag för tre år sedan först hörde talas om särbegåvning insåg jag att nästan ingen annan heller hade hört talas om uttrycket. Idag pratas det mycket om ämnet i media, det finns en del skrivet men vad jag känner till, är det här kanske den första boken som är skriven ur ett föräldraperspektiv. Det är en bok som handlar om hur tokigt det kan bli om vi ignorerar ett barns behov av att bli sedd för den man är.

Det är mina högst personliga tankar och funderingar om vad det har inneburit för vår son och familj att få kännedomen men också det svåra i att möta en stor okunskap som råder i svensk skola. Hur förklarar man att ett barn behöver utmaningar för att det inte ska bryta ihop av leda? Ett barn som aldrig har trivts i skolan, som tycker att han redan kan och inte lär sig någonting nytt!

Efter några turbulenta år med bland annat skolan kände jag ett behov av att sortera våra osannolika upplevelser. Jag behövde sammanfatta och började skriva på en berättelse avsedd främst för vår sons skull men insåg snart att det var ett annorlunda drama som utspelades, att jag måste nedteckna den också för att orka kämpa vidare.

 

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Efter andra dagens skrivande tog jag modet till mig och visade det för min man. Han läste och sa, ”Vad bra! Skriv en bok! Jag har ju alltid sagt att du kan skriva. BRA!” Det visade sig att det var som att öppna en kran! …jag blev själv överraskad över hur enkelt det var. På tre veckor hade jag ett manus som jag kunde arbeta vidare med.

Berättelsen hade jag burit inom mig länge och när den med lätthet hamnade på pappret tänkte jag att det var en sådan berättelse som vi själva hade saknat när vi fick bekräftat att vår son är särskilt begåvad. Vi tänkte att det är klart att vi ska dela med oss av våra erfarenheter, att det är en typ av historia vi alla kan lära av. Kanske kan den vara till stöd för andra?

 

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Den här boken var ett ”måste” kände jag, inte bara för min sons skull. Den gav mig tid för summering och reflektion. Att sätta ord på och se det nedskrivet gav perspektiv och en känsla av lättnad. Sedan upptäckte jag att det var roligt att skriva. Det var en överraskning och det gläder mig oerhört.

 

Skriver du på något nytt nu?

Ja, jag har börjat på något som jag ännu inte vet om det är något jag ska fortsätta med. Min man säger att han vill läsa en roman skriven av mig. Det vore trevligt att sitta ner framför kakelugnen igen och skriva med katten sovandes nere vid fötterna. Om jag skriver kommer jag att göra det för att jag har lust, inte för att det finns en hemlig dröm!

 

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Alla har en berättelse inom sig. Varför inte skriva den? Eller på något annat sätt ge uttryck för den…

 

Varför ska man läsa din bok?

För att man blir nyfiken på vad det innebär att vara särskilt begåvad. Det sägs att i varje skolklass finns det minst ett par elever som är särskilt begåvade. Vi behöver alla kunskap i ämnet för att förstå och för att ta till vara på den potential som finns där. Sverige ligger efter och vi måste komma ikapp omvärlden. Vi måste ta krafttag för att hejda den ohälsa det medför för alla berörda.

 

Vad gör du när du inte skriver?

Jag är konstnär med verksamhet i hemmet. De senaste åren har jag arbetat med konceptet ”ett konstnärshem” för att ta tillvara och nyttja vår lilla oas i Uppland med ateljé, galleri och trädgård. Som besökare får du möta konstnären personligen, se målningarna i hemmiljö och kanske inspireras av den.

Förutom motivet på bokomslaget, ”The gifted and the beloved”, finns bilder längst bak i boken på målningar inspirerade av min son.

 

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Alla som har ett intresse för andra människors liv. Jag tror inte man behöver ha ett särskilt begåvat barn för att man ska känna igen sig i hur det är att vara förälder eller människa. Boken tar upp allmänmänskliga frågor och de berör oss alla.

Naturligtvis hoppas jag att boken kan vara ett stöd för familjer med liknande problem och funderingar men jag är övertygad om att alla som på något vis kommer i kontakt med barn kan ha behållning av boken.