Berätta om din bok!

Boken heter Woundfulness – ditt sår är förmodligen inte ditt fel men läkningen är ditt ansvar. Och handlar om precis det. Att även om du har djupa sår från livet så är det aldrig försent att bli lite nyfiken på sig själv, ta ansvar för sitt liv och se till att läka de såren. Att ge sig själv chansen att leva det här livet lättare och levande - inte överlevande. Den handlar om min egen väg från en sexuellt utnyttjad elvaåring med självmordstankar till en förnöjd och levande medelålders tvåbarnsmamma i ett äktenskap som innehåller både samtal och samlag. Kort sagt, jag har gjort mig ett gott liv trots allt jag trodde om mig själv innan jag blivit lite nyfiken på vem jag är om jag inte är ett sexuellt övergrepp. Den resan berättar jag om i min bok. Jag delar även med mig av insikter och olika former av helande som kommit till mig under årens lopp. Allt från böcker, yoga, meditation och kloka personer som kantat min väg.

Hur kom boken till?

Jag har burit på den i väldigt många år. Första tanken kom redan när jag var i artonårsåldern. Sedan har det tagit några år att mogna, förstå och ta ansvar för de tankar och sårade känslor som jag har haft om mig själv och konsekvenserna av det. Till slut var det som att det blev ohållbart att inte skriva de där orden som fanns inom mig och jag började sammanfatta mina tankar under processen. Mitt i livet bestämde jag mig sedan för att göra det där som jag hade drömt om under lång tid, att skriva den där boken om ett sår som gjort alldeles för ont och som jag till stora delar har läkt.

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Både och. Jag visste att min första bok skulle handla om det övergrepp som jag upplevde som barn och hade någonstans på vägen förstått att min historia var viktig även för andra. Att den kunde hjälpa andra att se sig själv i ett nytt ljus. Jag började därför att skriva och ganska snart skrev boken sig själv. Det var som att jag redan hade formulerat boken inom mig så när jag väl satt vid tangentbordet var det bara att skriva. Det var en fantastisk process att hänga med i.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Svår fråga. Jag tycker väldigt mycket om att skriva, det har jag alltid gjort. Har även skrivit dagbok under större delen av mitt liv och har på det sättet vant mig vid att formulera tankar och känslor i ord. Mycket av det jag skriver handlar om reflektioner på det jag ser och upplever och de slutsatser jag drar av det. Livet och tillväxten i det är det som inspirerar mig. Att förändras till det bättre. Och när jag hittar de där klockrena formuleringarna på något jag burit inom mig. Då får jag flow.

Varför ska man läsa din bok?

Man ska läsa min bok för att det är viktigt att förstå att vi alla har ett ansvar för hur våra liv ser ut idag, oavsett vad vi har varit med om. Som titeln säger – ditt sår är förmodligen inte ditt fel, men läkningen är ditt ansvar. Man ska läsa den för att man är nyfiken på sig själv och trött på att sitta fast i gamla invanda beteendemönster. Och man ska definitivt läsa den om man tillhör dem som behöver inspireras av någon annan som har gjort det man själv vill göra, men känner sig ensam i processen. Det är en naken berättelse om att växa och blomma ut. Något som alla både kan och har rätt att göra.

Vad gör du när du inte skriver?

Jag är med min familj, yogar, mediterar, läser och frilansar som projektledare och möter människor i coachingsamtal.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Människor som bär på tuffa erfarenheter som har en bild av att det inte blir bättre än så här. Och alla som vill växa som människor och hitta nya sätt att se på sig själva. Kanske allra mest de som börjar känna att det här livet känns lite hopplöst. Den känslan kan jag känna igen, och jag vet att det går att känna annorlunda.