[vc_row][vc_column][vc_column_text]
  1. Boktitel och namn?  "Mitt i" av Monica Bäckman Wande.

  1. Berätta om din bok!    "Mitt i" är en diktsamling som är skriven över tid. Den är mitt i livet och olika känslor som jag burit på eller som andra har talat med mig om. Hoppas att de som läser den kan känna igen sig i dikterna och reflektera över dem. Bilderna är enkla och förhoppningsvis visar de känslan utan att beröva läsaren dess tolkning av det skrivna ordet. 

  1. Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen? Jag har sen jag knäckte koden med att skriva, skrivit mycket och inte heller skämts för mina stavfel, som självklart blivit en del av mig som dyslektiker. Att det skulle bli en bok är en gammal dröm. Men när min man frågade mig när den skulle bli av blev jag ställd. Svaret blev så fort som möjligt, och när jag såg att man kunde få den hjälp som jag fått för att förverkliga denna dröm så slog jag till. Det har varit min resa till "Mount Everest". Många hinder att bestiga och nu är jag snart på toppen och det är då "bara" vandringen ner kvar. Den vandringen är att sprida boken.

  1. Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig? När glädjen är påtaglig vill jag dela den. Ofta är jag i naturen och hittar massa inspiration och känslor. När det är tungt kan jag inte skriva men när det lättat kan jag skiva om det tunga för det finns ju det med i livet. Ibland så blir det bara massa ord som måste ut ur huvudet. Det korta formatet som dikter är passar mig jättebra. Jag har svårt att stanna i samma sak länge.

  1. Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap? De som sagt någonting om mitt skrivande har varit odelat positiva, men de som inte är positiva kanske inte säger någonting? Det bekymrar inte mig, utan jag njuter av att jag faktiskt har uppfyllt en dröm och dessutom utmanat mig själv i något jag inte trodde att jag kunde. Det har även inneburit att andra som är dyslektiska vågar tala om det, sen jag "kom ut" med att jag är det. Vissa har känt sig dumma och inte berättat om det ens för sina nära och kära.

  1. Skriver du på något nytt nu? Nej det gör jag inte. Eftersom att jag har svårt att hålla kvar i en sak utan gärna gör många saker samtidigt och kanske inte alltid slutför det jag på börjat så vill jag nu först slutföra detta. Visst har jag planer på minst en bok till, då blir det inte dikter tror jag utan en roman. Vem vet? När skrivklådan kommer och orden måste ut så blir det som det blir. Gäller att lita på livet som jag är mitt i.

  1. Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok? Ta den hjälp du behöver. Fråga andra, men gör den till din. Bestäm dig för vad du vill med din bok och på vilket sätt du vill ge ut den. Våga!

  1. Varför ska man läsa din bok? Vi bär på tankar och funderingar och ibland är det skönt att bara smaka på andras tankar. Min bok bjuder på det. Bilder och text som jag hoppas kan ge ett leende och en igenkänningsfaktor hos läsaren. Dikter kan man ju välja att läsa en idag och en annan i morgon utan att det gör något. Vissa kanske man vill läsa om igen. Har man svårt att läsa hoppas jag denna kan hjälpa till att hitta orden och tillgänglighet i språket. Är man bokläsare av stora mått kan man säkert hitta nyanser som är spännande och tolka dem på sitt sätt.

  2. Vad gör du när du inte skriver? Tillbringar mycket tid hemma när jag är ledig. Tycker om stillheten i naturen där jag tillbringar en hel del tid med hundpromenader. Tiden försvinner och jag vet aldrig hur långt vi går när vi är ute. Det är inte viktigt för mig, utan vi går hem när vi är färdiga, det kan vara 15 minuter en dag och timmar en annan. Samma sträcka har olika tid, ibland måste vi stanna och se på naturen på nära håll och en annan dag så joggar vi rundan. Däremellan så pågår livet med allt vad det innebär.

  3. Vilka vill du helst ska läsa din bok? Eftersom att det är dikter så hoppas jag att den som inte brukar läsa dikter vågar sig på denna bok. Den är inte svår, varken i språket eller att förstå. Dikter kan ibland vara ganska invecklade och tolkningar ett måste, så är nog vissa men långt ifrån alla i denna bok. Hoppas även att den vana diktläsaren läser den och kan hitta känslan i orden som jag vill förmedla.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]