[vc_row][vc_column][vc_column_text]Berätta om din bok!

”PLUSBARN – High Need Babies på svenska” är en peppande och uppmuntrande bok utan dömande eller pekpinnar riktad till föräldrar som har fått extra krävande barn.

 

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

När jag blev mamma 2011 var jag helt oförberedd på att jag kunde få ett barn som var så pass krävande som min son visade sig vara. Alla runtomkring mig verkade ha så enkla bebisar medan jag kämpade mig svettig bara för att få en enda lugn stund. Jag kände mig extremt ensam om att ha ett barn som var så krävande och kände ofta att det var mitt fel, att det var jag som inte förstod något jag borde förstå eller jag som var alldeles för känslig. Sommaren 2014 snubblade jag över termen ”high need baby” och insåg att det var precis detta min första son varit. Jag letade upp allt jag kunde om dessa barn men det jag hittade var på engelska - det fanns helt enkelt inte något skrivet på svenska om dem. En vän till mig, som också skriver, sade att ”om det är en bok du vill läsa som inte finns – då är det DU som ska skriva den”. Där någonstans sådde hon ett frö som bara växte och till slut kunde jag inte låta bli att börja skriva.

 

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Oftast är det en mening som fastnar i huvudet som ”skakar om” mig lite grand och inte lämnar mig och då fantiserar jag vidare utifrån den. Samtal mellan människor och människoöden fascinerar mig enormt och människors livshistorier inspirerar mig. Jag funderar mycket på vad som formar oss genom livet och hur vi agerar utifrån det. Jag har övat mig mycket på att följa min känsla i mitt skrivande. Om det är något jag känner för så är möjligheten större att andra också kan känna för det.

 

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?

De var inte så förvånade! Jag lärde mig läsa när jag var tre år och sedan dess har jag alltid haft en bok i handen. Jag har också alltid skrivit mycket så att det till slut blev en bok var väl ingen chock direkt. Men de har varit väldigt stöttande och uppmuntrande och hejat på mig hela vägen.

 

Skriver du på något nytt nu?

Jag har flera halvstartade projekt, både skönlitterära och inom ämnet personlig utveckling! Jag hoppas på att få möjlighet att färdigställa ännu en bok inom några år.

 

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Säg intenej” till några av dina idéer. Skriv ned dem allihop i ett ”kladd-dokument” och prova dem flera gånger i texten. Våga lita på din egen känsla av vad som fungerar och vad som inte gör det. Och sätt av dedikerad tid för att skriva. Som småbarnsförälder vet jag att den perfekta tiden för att skriva aldrig kommer att uppenbara sig så man får helt enkelt välja bort mycket för att välja till skrivandet.

 

Varför ska man läsa din bok?

För att man vill känna sig peppad och uppmuntrad som förälder. För att höra att andra har gått genom detta och kommit ut på andra sidan. För att känna att man inte är ensam och att någon tror på en. För att mota bort det dåliga samvetet och känna att man gör ett bra  jobb som förälder.

 

Vad gör du när du inte skriver?

Jag läser mycket och älskar böcker. Jag kom aldrig ur den där bokslukaråldern många barn har i mellanstadiet. Annars är jag mycket med min familj och vänner.

 

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Föräldrar som känner att de behöver stöd och pepp utan pekpinnar och råd. Jag hoppas verkligen de hittar något, om så bara en enda mening, i den här boken som de kan hålla i när det känns helt övermäktigt att vara förälder.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]