Berätta om din bok!

Ante portas Wisby är en historisk roman om den danske kungen Valdemar Atterdags invasion av Gotland år 1361. Historien är cernerad kring Einar Daharve, en bonde från mellersta Gotland, som plågas av minnen från sin tid som Legoknekt i Tyskland. Hans liv kastas dock, som så många gånger förut, på ända av när kriget kommer till hans hemland. Han, hans vänner och grannar dras med i en konflikt i vilken Gotland endast är en bricka - en bonde i en omgång schack som lämnats öppen och sårbar mitt på spelbrädet.

Hur kom boken till?

Jag började med boken i oktober 2019, en kort tid efter att jag börjat studera arkeologi. innan man väl ens börjar skriva en bok kan man tänka sig att man går och grunnar på den under lång tid. Så var det inte i mitt fall. Helt plötsligt en dag, hur jag kom dit minns jag inte, sitter jag där och skriver.

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Som sagt minns jag inte riktigt hur jag fick idén. Dock vet jag mycket väl hur jag ville att den skulle bli när jag väl skrev. Såklart var idén inte fullbordad från start, men det grundläggande ramverket råg nog redan på plats från början. För den som skriver historisk fiktion är det såklart enklare, då världen runt karaktärerna redan finns på plats.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Mitt historieintresse är såklart drivande, men något som jag insåg långt efter att jag började med skrivandet var att jag ville berätta de namnlösas historia. Inga namn på de stupade från Slaget vid Visby är för oss kända, och när jag besökte minneskorset som markerar platsen för massgravarna, något jag ofta gör då jag bara bor 300 meter därifrån, började jag grubba över detta faktum. Till stor del var detta något som inspirerade mig - att ge de döda ett namn och ett ansikte.

Skriver du på något nytt nu?

Inte för tillfället, men med tanke på hur det gick till när jag började skriva på denna roman, vet man aldrig hur det blir i framtiden.
Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?
Att ha en klar bild av vad man vill berätta. Om man börjar skriva utan något klart mål fastnar man lätt. Idén behöver såklart inte vara fullständig, men att veta vad man vill är enligt mig mycket viktigt.

Varför ska man läsa din bok?

För att få ett mänskligt ansikte på historien. Det känns ofta som om historien blir reducerad till årtal, platser, händelser eller enskilda personligheter. Men den vanliga människan är ofta osynlig. Denna bok, hoppas jag, ska kunna ge en röst åt människorna vars stämmor inte når oss idag.

Vad gör du när du inte skriver?

Jag studerar arkeologi vid Uppsala Universitet - Campus Gotland. Jag tränar fäktning, är med vänner, ser på film och går på promenader, något som förövrigt väcker inspirationens källa till liv.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Alla de som har minsta historieintresse. De som är ute efter en spänningsroman kommer förhoppningsvis inte heller bli besvikna, men även de som vill läsa om människan strid mot inte och yttre ondska hoppas jag ska finna nöje i verk.