Berätta om din bok!
Den handlar om början på 1950-talet då sex mellan ungdomar plötsligt blev lite mer tillåtet. Man började skriva om det i tidningar och böcker. Unga kvinnor kunde börja ta för sig av kärlek och sex även om de var ogifta. Pojkarna trodde att nu var det fritt fram, så man hade ibland lite svårt att värja sig.

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?
Goda vänner till mig bad mig skriva om den här tiden. Vi flickor var hårt hållna tidigare, fick inte vara ute på kvällarna, inte gå på dans osv. Men plötsligt när man fick pojkvän var det OK och man släpptes lös att sova borta och vad som helst, men vi fick ingen upplysning om hur vi skulle skydda oss för att inte bli med barn. Det fanns också bara kondom att tillgå. Pessar kunde man inte få förrän man fått barn. Inte ens att lära sig perioderna då risken var störst, kände man till. Det kunde annars varit till viss hjälp.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?
Jag har alltid haft lätt för att skriva ända sedan skoltiden. Uppsatserna gick alltid bra. En lärare sa någon gång att jag skulle kunna bli författare, men med det självförtroende jag hade då var det otänkbart. Jag skrev och lade i lådan både dikter och historier. Har alltid fascinerats av hur livet går sina egna vägar, det löser sig alltid på något sätt, ofta på ett sätt man aldrig hade kunnat tänka sig. Inspiration har jag hela huvudet fullt, bara jag börjar så rinner det på. Det blir aldrig den historia jag först tänkt, ofta mycket mer. Personerna i boken lever sitt eget liv.

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?
Blandat. Min man, som nu är borta, har alltid stöttat mig. Det var han som strax före sin död påpekade, att nu skulle jag få tid att skriva den där boken om tvillingarna, som jag talat om så länge. Det var en sann historia från början, men blev mycket mer i boken.
Men vi har också Jantelagen. Det finns de som inte klarar av att jag gett ut flera böcker. Redan efter den första kom sura kommentarer. Skriva bok. Varför det?
Inte så många har sagt att det är bra, eller att de gillar det jag skriver. Det är då man förstår vilka som är verkliga vänner.

Skriver du på något nytt nu?
Jag har två intressanta tankar. Den ena handlar om att sköta och lära känna ett barn med Downs syndrom i hemmet. Vi har haft en sådan pojke boende hos oss i 20 år och det var så roligt och lärorikt. Han bor inte hos oss längre, men hör till familjen för alltid. Det finns inte så mycket att läsa om dem, om hur jobbigt det är att vara utvecklingsstörd. Den boken är redan skriven för längesen, men måste skrivas om. Kan jag nog klara på ett halvår kanske.
Den andra idén jag har handlar om ett hus. Någon tänker utnyttja någon, men blir till sist blåst själv. Och några andra personer är inblandade till alla de förstas förvåning. Kan nog bli bra, men kommer att ta lång tid för den är bara skissad ännu. Det är en sann historia till att börja med, men jag har många idéer att fylla på med.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?
Skriv bara om vad som helst. Just nu är det dåliga tider för böcker och allting, men det blir nog snart bättre. Gå en kurs där du kan byta tankar med andra. Ge ut själv om inte förlagen vill. Vulkan har varit bra för mig.

Varför ska man läsa din bok?
Min första bok ”Under en kvinnas hjärta” är tänkt som en stunds förströelse, lite rolig, lite allvarlig och handlar om en stark kvinna som aldrig ger upp. Andra boken ”Stjärnorna vaktar älskandes hjärtan” är en fortsättning, som mina läsare frågade efter. Det hade jag inte tänkt från början. Kvinnan fortsätter att vara stark, men livet bråkar med henne hela tiden, så hon svajar lite emellanåt. Sedan tar hon nya tag. Två böcker om hur det är att vara kvinna och hur man kan lösa livet på sitt eget sätt.
Tredje boken ”Älskade barn” vill jag att alla ska läsa för den har ett djupt budskap. Den handlar om abortfrågan fast det är en vanlig roman. Den tar upp många frågor som uppstår när en kvinna blir med barn utan att hon planerat det just då. Mannen kan välja stanna eller gå, men det kan inte kvinnan för hon bär en liten människa inom sig. Hur hon än väljer att lösa den situationen, bär hon den alltid med sig genom hela livet. Ett barn har också rätt att få födas önskat och älskat av föräldrar som kan ta hand om det.

Vad gör du när du inte skriver?
Jag har 19 barn, dvs barn, barnbarn, barnbarnsbarn och ingifta så det går att fylla all tid med dem. Men jag har också vänner, går på föreläsningar och annat som bjuds här i Söderköping där jag bor. Läser mycket och lyssnar gärna på radio och TV när de presenterar böcker. Håller kontakt med vänner genom facebook och telefon. Mina ben är dåliga så jag är mycket ensam hemma och då planerar jag projekt. Just nu några föreläsningar om min tredje bok ”Älskade barn” som har ett viktigt budskap.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?
Alla. Den är mycket lättläst, så många som aldrig har läst en bok har tyckt att det gått bra nu. Det är bara 60 år sedan vi inte hade preventivmedel och abort var helt förbjudet. Många barn kom till världen av föräldrar som inte hade möjlighet att ta hand om dem, med livslånga trauman som följd. Vi ska aldrig tillbaka till det igen. Unga längtar efter kärlek och ska ha upplysning, preventivmedel och rätten att själva få välja. En kvinna ska alltid ha sista ordet när det gäller hennes egen kropp. Barn ska komma till öppna famnar som älskar det och har möjlighet att skapa ett fint liv för sina barn.
Min viktigaste målgrupp är kanske de unga, som har rösträtt. Passa er väldigt noga för att inte rösta för då kan det dyka upp några gubbar i EU som tycker att preventivmedel och abort är något som de ska bestämma över. Se hur det ser ut i många länder där barn lever på gatan i misär. Fast de börjar väl komma till besinning genom att strunta i kyrkan och istället se till det rent mänskliga. Var och en måste kunna planera sitt eget liv och få barn när de kan klara av det.
Gamla män på mellan 80 och 100 år! har näst intill chockade kommenterat till mig att det här är en värld som de aldrig vetat något om, när jag har läst högt för dem. De har tyckt att det var mycket intressant att få insikt i det, även om det i och för sig är för sent för deras del. Så välkomna att läsa min bok ”Älskade barn” och sedan gärna diskutera den på facebook.

Köp boken här!