AmbassadörenFramsida

Berätta om din bok!

Berättelsen har ett drag av science fiction. Den handlar om en medelålders man, Mikael, som är sjuk och trött på det mesta. Han väljer att ta sitt liv men blir i sista sekund räddad av en utomjordisk artificiell intelligens som har ett uppdrag från universums förvaltare – att se till att Jorden bevaras sin förmåga att föda liv.

Bland universums miljarder planeter finns bara ett fåtal som är beboliga och har förmågan att föda livet som vi känner det. Men mänsklighetens existens på Jorden är hotad. Människornas oförmåga att leva i fred och i harmoni med naturen, parat med en framrusande teknisk utveckling, gör mänskligheten till sin egen största fiende. Om inte Mikael lyckas med sitt uppdrag och utvecklingen kan vändas, kommer människorna att utrotas och ersättas med en ny och fredligare ras.

Mikael erbjuds att återfödas som bebis och bli AMBASSADÖREN. Han får fria händer och betydande resurser för att vända Jordens utveckling mot ett hållbart samhälle utan krig och miljöförstöring. Givetvis accepterar han och vi får följa hans uppväxt med alla de förvecklingar som torde uppstå om man stoppar en medelålders mans hjärna i huvudet på en bebis.

Boken handlar dels om de relationsdraman som finns i barns uppväxt, men även om internationella politiska konflikter som uppstår när en för världen tidigare okänd kraft träder in på arenan och försöker styra utvecklingen mot ett hållbart och fredligt samhälle.

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Jag har alltid varit intresserad av litteratur och i mitt yrkesliv har jag författat ett oändligt antal rapporter. Men tanken på att själv skriva en skönlitterär berättelse kom i mitt fall väldigt sent i livet. Det var först när jag trappat ner på den ”professionella karriären” och fått mer disponibel tid som idén om att skriva fiktion tog form. Berättelsen om Ambassadören har jag nog haft i huvudet ända sedan jag var liten. Någon slags barnfantasi om att en frälsare skall ställa allt till rätta på Jorden. Men när jag som vuxen försökte göra en konsekvensanalys, så blev svårigheterna med att ”rädda” Jorden från människorna uppenbara. Alltför mångas makt och ekonomi är beroende av status quo. Då blev det helt plötsligt något som var värt att berätta.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Grunden till att vilja skriva tror jag alltid är att man tror sig om att ha något att berätta. Det behöver nödvändigtvis inte vara något som förändrar världen eller människors sätt att tänka, även om det naturligtvis är ett plus. Det kan vara så enkelt som att berättelsen ”bara” är underhållande och ger en stunds avkoppling. För min del är det absolut så. Jag tror inte att mitt skrivande förändrar världen, men jag hoppas att min berättelse kan tjäna som underhållning ett par timmar. Får man sig dessutom en tankeställare eller två är det förstås en bonus för såväl läsare som författare.

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?

Till ett hundra procent positivt. Även om jag fick en och annan sarkastisk kommentar så var de bara välmenande. Så mycket uppmuntran och stöd hade jag absolut inte räknat med. Det som förvånade mig var hur många som berättade att de själva bär på en dröm om att skriva något. Det ligger nog latent hos många att vilja berätta något, upplevt eller bara uppdiktat.

Skriver du på något nytt nu?

Ambassadören är planerad som en trilogi och min ambition är att sätta igång med del 2 så snart som möjligt. Just nu går all energi åt att få ut del 1 på ”marknaden”, men jag har grunddragen för tvåan och trean klara för mig.

Har du några tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

GÖR DET! Det finns egentligen inga argument som talar emot att du skall skriva DIN bok. Så det är bara att sätta igång. Nästa steg är huruvida man skall ge ut den eller inte. Var beredd på att själva skrivandet endast är en mindre del av arbetet. Redigeringar, korrekturläsning och alla andra bestyr för att få en bok läst av andra människor tar betydligt mer tid. Men skriv först och bestäm dig för det andra sen.

Varför ska man läsa din bok?

Främsta skälet till att läsa Ambassadören är att man, förhoppningsvis, får några timmars underhållning om hur en nära framtid skulle kunna gestalta sig. Lite thriller och relationsdrama varvat med feel-good. Sen vill jag gärna tro att den kan inspirera till lite djupare tankar om hur vi bör förvalta vår vackra jord.

Vad gör du när du inte skriver?

Då jag inte längre har något ”riktigt” jobb, så har jag förmånen att disponera min tid som jag vill. Jag är en ganska medioker golfare men som inte helt gett upp hoppet om förbättring. Så vid tjänlig väderlek är jag gärna på golfbanan. Övrig tid, förutom den som går åt till hem, familj och vänner, ägnar jag helst åt litteraturen – konsumerande eller producerande.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Det sägs ofta att man skall vara målgruppsinriktad när man skriver. Ju mer specifik man kan vara ju lättare hittar man sina läsare. Kanske är det sant, men jag har väldigt svårt att skriva på det sättet. Jag skriver min berättelse som jag upplever den. Utan tanke på målgrupp. Självklart måste man därefter försöka fundera på vem som kan ha mest glädje av boken. Ambassadören tror jag tilltalar alla som har lite fantasi och barnasinne kvar – såväl vuxna som tonåringar.

Björn Amby 2013, www.amby.se

Köp boken här!