Berätta om din bok! 

Boken handlar om Maia som är 16 år som precis börjar i en ny skola. Hon upplever sig själv som ensam och har svårt att få kontakt med andra människor. Hon saknar självförtroende. Något som inte blir bättre till följd av hennes familjeförhållanden. Där upplever hon att hon endast uppmärksammas då hon gör något fel. Hon känner sig som ett spöke i sitt eget liv. Utanför och ser på världen omkring henne. Av en slump så träffar hon ett spöke, Seth. Det är bara Maia som kan se honom och de skapar en säregen vänskap.
Han blir hennes psykologiska motpart i världen. Maia slits mellan det positiva som Seth närvaro ger hennes liv, och det negativa hans existens innebär. Att vara vän med någon man själv endast kan se innebär både för och nackdelar. Medan Maia hanterar motgångar och depression så finns Seth där för henne. De slår an på samma ton i livet, hans existens och hennes. Titels syftar på dem bägge två.

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Jag såg ”Maia” på tåget en dag. En ung flicka som var helt osynlig för sina medpassagerare. Kvinnan bredvid henne envisades med att armbåga henne i sidan och när kontrollanten kom för att ta biljetter så gick han rakt förbi henne, trots att hon höll i sitt busskort. Hon var som ett spöke för alla. Det fick mig att tänka på hur olika koalitioner av människor ser ut, och hur det ser ut för dem utanför.

Idén för boken och de olika styckena kom snabbt efter det.

 Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Jag hittar inspiration i vardagen. I mitt förhållande med människor i min omvärld och i mina drömmar. Jag drar en del influenser från psykologi och filosofi i berättelserna. Jag tycker om att skriva för det ger min hjärna något att roa sig med. Att skapa en berättelse är så mycket mer än det som finns på pappret, varje karaktär har en historia, ett driv som inte alltid syns på papperet. En historia är så mycket mer än bara ord.

 Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?

Jag fick uppmuntran och stöd, vilket är välbehövligt när man arbetar på en text. Det är lätt att bli ”hemmablind” och inte kunna komma vidare.

 Skriver du på något nytt nu?

Jag jobbar på uppföljaren till Gast. Den heter Frost och kommer förhoppningsvis bli färdig till våren. Sedan har jag ett par andra projekt som jag arbetar med.

 Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Ta ledigt och skriv. Att arbeta eller studera heltid samtidigt som du försöker skriva tar för mycket energi. Ta istället tid för dig att skriva. Det lönar sig i längden.

Varför ska man läsa din bok?

Det är en annorlunda historia om vänskap och kärlek. Boken handlar främst om utanförskap, för alla som någonsin känt sig utanför och ensamma. Den är också till för att ge hopp, till de som känner sig övergivna. Att det finns andra därute.
Det som gör varje individ speciell är inte alltid det som andra ser vid första anblicken. Maia är speciell just av den anledningen att hon själv inte ser det.

Världen idag blir större och vi har alla typer av möjligheter framför oss, speciellt i tonåren. Ändå ökar den psykiska ohälsan, främst hos unga. Kanske för att det är så svårt att finna sin plats i samhället idag? Även om Maias resa är fiktion så tror jag att många kan känna igen sig i känslan av att vara ung och ensam.

Vad gör du när du inte skriver?

Jag arbetar och jag spelar Tvspel. Min dag brukar bestå av 60% arbete och 40 % nöje. Så på de 40% försöker jag få plats med allt som jag tycker är roligt. Allt från Tvspel till böcker. Sedan spenderar jag tid med min partner. Man skall aldrig förringa vad vardagssysslor kan betyda i livet. Njuta av varje stund man har.

 Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Målgruppen är unga vuxna. Samtidigt kan det vara en givande inblick även för vuxna och äldre som tycker om genren och kanske hitta sig själva, eller andra, som unga i boken. Jag ser även gärna att de som arbetar med barn och unga skulle läsa den. Jag har samtalat med kuratorer inom skola och vård, och behovet av en bok som tar upp aktuella ämnen som ensamhet och självskadetankar. Det är även för dem som boken finns.

Köp boken här!