Berätta om din bok!

Krossade drömmar är en kriminalroman med en handling som först utspelar sej i Örebro Sverige, för att senare flyttas till en verklig ö utanför Ålesund Norge. Huvudpersonerna finns ibland studenter och i polisen i Örebro. Men även på ön Skulöy/Flemsöy ute i Atlanten i Norge. Spänning, kärlek, hat, personer och miljöer, som svenska författare är så bra på finns genom hela boken.  Och under ytan lurar en mördare utan nåd.

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Jag hade passerat 50 år och var mitt i en kris.  Men istället för att just då tänka så mycket på min livssituation, började en längtan att skriva en bok att pulsera på insidan. Där vid Riseberga klosterruin, med en vidunderlig utsikt över Närkeslätten, började människor och handling ta form. Under en tid samlade jag på idéer och först två år senare började jag skriva på denna bok. Det skedde på den fantastiskt vackra ö som finns med i boken. Ramen till handlingen och huvudpersonerna fanns och resten kom till när jag skrev.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Jag har alltid haft en inre dold fantasi och som jag nu förstår, en outnyttjad gåva att skriva. Människor och miljöer har alltid inspirerat mej.  På mina resor älskar jag att studera detaljer och har mängder av bilder att se på efteråt.  Men mina bästa idéer har jag fått när jag ensam och i lugn och ro vandrat vid havet.

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?

Många blev nog förvånade över att det var en kriminalroman. Några frågade om jag skrivit om mitt liv som har varit innehållsrikt. Men reaktionerna har varit positiva.

Skriver du på något nytt nu?

Jag har börjat på bok nummer två i serien om kriminalinspektör David Sköldh och pastorsstuderande Maria Longva.  Och jag har idéer till fler böcker i serien.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Prioritera rätt i ditt liv: Människor, arbete och fritid. Vad ger dej glädje och inspiration?

Skriv där du står? Vilken miljö rör du dej i och känner till?

Vilken sorts bok vill du skriva, vad känns naturligt?

Samla idéer och fakta, låt det ta tid. Se till att ha en handling som känns realistisk för dej att skriva om. Du måste inte ha alla detaljer färdiga när du börjat med din text, det kommer allt eftersom den tar form.

Gå gärna en skrivkurs.

Låt personer du litar på läsa ditt manus och be om ärlig kritik, både positiv och negativ.

Varför ska man läsa din bok?

Det är en välskriven och spännande bok, som kommer att ge mycket avkoppling.

Vad gör du när du inte skriver?

Jag har alltid arbetat med människor.  Tidigare inom äldreomsorgen i Sverige och Norge. Även men personer med olika handikapp. Och så inom mission och bistånd i Ryssland. Nu har jag ändrat focus och arbetar med barn och ungdomar, som har kommit som flyktingar hit till Sverige.  Familjen, naturen och att resa trivs jag bäst med.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Personer i vuxen ålder som tycker om att läsa något nytt och spännande. Sedan skulle jag önska att den kunde översättas till Norska, för jag tror att det finns ett intresse för min bok i Norge.