Berätta om din bok!
Det är naturligtvis en självupplevd historia. Jag och min man fick vänta i åtta år innan vårt första mirakel blev till. Jag berättar vår historia och fyller på med fakta om de olika behandlingsmöjligheterna som finns inom svensk sjukvård i dag. Dessutom skriver jag om adoption som ju också är en fantastisk möjlighet för oss som inte kan få barn på egen hand.
När vi var mitt i den här situationen och gick igenom olika behandlingar så törstade vi efter information. Läkare och sjuksköterskor bistod med mycket, men vi saknade just det personliga och självupplevda.

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?
I samband med att vi fick hjälp på fertilitetsenheten på orten där vi bodde så träffade vi en kurator. När hon fick veta att jag arbetar som journalist så frågade hon om jag kunde tänka mig att skriva om fertilitetsproblem i bokform. Det ville jag förstås gärna.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?
Jag skriver hela dagarna i mitt yrke. Helt enkelt för att jag älskar det.
Vad inspirerar mig? Allt möjligt, tror jag. Vätterns vatten ligger bra till och att sitta på en brygga eller i en båt och lyssna till vågskvalp sätter alltid fart på tankarna. Då gäller det att ha datorn eller penna och papper i närheten.
Men också att träffa en intressant person och få möjlighet att berätta hans eller hennes historia. Det är spännande!

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?
Jag pratar inte så mycket om det. Min bok är ju lite speciell, och handlar om ett speciellt ämne. Men min familj är stolt, det vet jag.

Skriver du på något nytt nu?
Ja, när det gäller bokskrivandet så har jag två drömmar. Dels att författa en kriminalroman och dels att göra en barnbok. Båda är påbörjade…

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?
Bara gör det! Det låter enkelt, men till stora delar stämmer det. Bara att sätta sig vid tangenterna brukar innebära att storyn ”rinner till”. Och ha dessutom alltid ett block i fickan, var du än är. Idéerna kommer när man minst anar det, och då är det bra att skriva ner. Inte bara stödord, tycker jag, utan hela meningar så att man verkligen minns själva känslan.

Varför ska man läsa din bok?
Det här är ju inte direkt en skönlitterär bok som man läser för att storyn är intressant eller spännande. Snarare önskar jag att titeln kommer upp när den eller de som vill läsa om infertilitet och olika behandlingsmetoder söker efter information om IVF eller donation med mera. Jag önskar av hela mitt hjärta att boken kan vara till stöd för den som går igenom processen med provrörsbefruktningar och så vidare. Men även att anhöriga vill läsa den förstås. Förhoppningsvis skapar den intresse och förståelse för en situation som är väldigt, väldigt jobbig.

Vad gör du när du inte skriver?
Är med mina två mirakel. Dessutom gillar jag att träna. Helst spela badminton eller åka skidor. Och så städar jag gärna. Och diskar… Det är avkopplande och skönt.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?
Personer som genomgår behandling på någon infertilitetsklinik. Och väldigt gärna deras anhöriga också. Det är viktigt med information när man är i den här situationen. Jag vet som sagt av erfarenhet att man törstar efter kunskap. Det känns tryggt att förstå vad läkaren pratar om till exempel. Förhoppningsvis ger boken fördjupad kunskap och dessutom en känsla av att man inte är ensam.
Möjligen kan studenter vara hjälpta av boken också. Den innehåller mycket fakta som är nogsamt granskad av två specialistläkare.