[vc_row][vc_column width="1/2"][vc_column_text]
Porträtt av Lisbeth Pipping 2 Fotograf Jonna Pipping Porträtt av Lisbeth Pipping 
Fotograf Jonna Pipping

 

  1. Berätta om dia böcker!

De allra flesta barn bor med mammor och pappor som kan ta väl hand om dem. Som älskar sina barn, ger dem mat, kramar dem och ser till att det finns lakan i deras sängar. Att någon tröstar barnet, läser läxor med dem och barn får lov att vara just barn.

Men så finns det barn som har det mycket svårt hemma med sina föräldrar. Barn som blir slagan, inte får mat eller har lakan i sin säng. Barn som inte får lov att vara barn.

Mina böcker lyfter det mycket viktiga och svåra ämnet. Vad händer med barn som inte kan bo kvar med sin mamma och pappa? Böckerna lyfter frågor runt att bli omhändertagen, få flytta till ett familjehem och sorgen och glädjen som omhändertagna barn känner.

Barn som bor i familjehem pratar vi väldigt lite om fats det finns nästan 30 000 barn som inte kan bo med sina föräldrar av olika orsaker.

Böckerna vill visa på att barn som bor i familjehem har två riktiga och viktiga familjer.

 

  1. Hur kom böckerna till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Böckerna har vuxit fram under de möten jag haft med hundratals fantastiska barn som bor i familjehem. De har vågar berätta hur det känns att inte kunna bo kvar med sin mamma och pappa. De har berättat om hur det känns verkligen är att bo i ett familjehem. Om att man kan längta efter en mamma man inte kan bo hos och ändå har det bra i sitt familjehem.

Så böckerna bygger på de möten jag haft med många härliga, modiga och fantastiska familjehemplacerade barn.

 

  1. Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Möten med människor får min skrivhjärna att gå igång. Möten med dem som har en berättelse att berätta. En berättelse jag kan klä i ord och bild.

 

  1. Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?

Jag har blivit väldigt väl mottagen som författare. Min första bok, en självbiografi, Kärlek och stålull en bok om min egen uppväxt med en mamma som var utvecklingsstörd. Fick ett enormt gott mottagande. Mina läsare har gett mig tron på mig själv när det gäller att kunna skriva och beröra andra med mina berättelser.

 

  1. Skriver du på något nytt nu?

Har många bokidéer i huvudet. Till en börja med kommer det två böcker till i samma serie. Om att bo i familjehem. Under hösten hoppas jag kunna ge ut ”Nova och demonerna- en bok om att ha en mamma som är psyksiktsjuk.” och ”Demonerna flyttar ut- en bok om att flytta hem igen.”

Sedan skriver jag på en uppföljare till min självbiografi ”Kärlek och stålull.”

Hoppas även få möjlighet att skriva en bok tillsamman med ungdomar som lever med en utvecklingsstörning. Finns idag mycket litet skrivet om vilka drömmar man bär på när man lever med just en utvecklingsstörning.

Sedan finns det fler böcker som ännu bara finns i huvuet.

 

  1. Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Jag brukar säga att det behövs två saker för att kunna bli en bra författare: något att berätta och fantasi.

Har man en dröm om att skriva en bok ska man fånga den drömmen.

 

  1. Varför ska man läsa din bok?

Mina böcker lyfter ett mycket viktigt ämne. Barn som bor i familjehem. En mycket bortglömd grupp barn. De här är barn vi inte pratar om. Sällan kan vi läsa om de här barnen i tidningen. Sällan finns de med i sagor eller barnprogram. Jag skulle säga att det är osynliga barn, de omhändertagna barnen. Då speciellt barn till föräldrar med en utvecklingsstörning. Därför ska man läsa mina barnböcker.

 

  1. Vad gör du när du inte skriver?

Föreläser och umgås med familj och vänner.

 

  1. Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Alla som möter barn och unga bör läsa böckerna. Sedan vill jag att barn ska få läsa eller lyssna till mina barnböcker.

Vill att barn som bor i familjehem ska känna, ”jag är inte ensam, det finns fler som har det som jag.” Villa tt barn som bor i familjehem ska få känna stolthet över båda sina familjer.

Sedan vill jag att andra barn ska få veta lite om hur det är att bo i en familj där barn har det svårt. Finns allt för få sagor om familjehem. Alla barn som får flytta till ett familjehem borde få mina böcker av sin socialsekreterare. Barn som åker ambulans får en fin nalle av dem som kör ambulansen. Vill att böckerna ska ge samma trygghetskänsla som en nalle. I boken finns en rosa fin älg som heter Moose, han hjälper barn att förstå svåra saker.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width="1/2"][/vc_column][/vc_row]