Intervju med :Margaretha Stjernefeldt

 

Berätta om din bok!
 
Boken handlar om hur det kan vara att få sin första menstruation. Hur man kan uppleva det och vad man ska tänka på.
 
Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen? 
 
Min syster som är distriktsköterska kom till mig och berättade att hennes dotter (mitt syskonbarn) som precis fyllt 10 år hade fått sin mens. Vidare berättade hon att det inte fanns några böcker om mens för så unga tjejer och så undrade hon om inte jag kunde skriva en bra och pedagogisk mensbok och så kom boken till.
 
Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?
 
Behov, händelser eller annat som gör att jag med ord kan påverka människor eller samhället på ett positivt sätt.
 
Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?
 
Jag ser det inte som ett författarskap (än) men alla i min omgivning tyckte det var kul att jag skrivit en mensbok.
 
Skriver du på något nytt nu?
 
Jag skriver alltid på något nytt.
 
Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?
 

Läs mycket, tag en skrivkurs och en kurs i berättarteknik. Tänk på att en bra bok alltid är indelad i tre delar. Inledningen (där allt och alla presenteras) berättelsen (själva handlingen) och avslutningen (upplösningen).

 
 
Varför ska man läsa din bok?
 

För att på ett bra och pedagogiskt sätt lära sig att alla tjejer får mens samt att se på mensen på ett posetivt sätt, se menstrautionen som en början på livet.

 
 
Vad gör du när du inte skriver? Ha, då läser jag skönlitterärt eller umgås med vänner.
 
Vilka vill du helst ska läsa din bok? Jag skulle gärna se min bok som undervisningsmaterial på grundskolan och jag vill att unga skoltjejer som inte fått sin menstruation ska läsa den, gärna invandrartjejer.