Berätta om din bok!

Berättelsen utspelar sig i Malmö med omnejd i slutet av 1990-talet och kretsar kring några människor vid livets mitt. I centrum står trebarnspappan Pontus och sjuksköterskan Erika.

Pontus inser efter en jobbig separation att livet som singel även har sina fördelar. Han kastar sig ut i Malmös nöjesliv och upptäcker möjligheten att träffa kvinnor via kontaktannonser och dras på detta sätt in i en karusell av brev och möten med olika kvinnor där han visserligen hoppas på att kunna möta en ny partner men samtidigt ser det hela som ett spännande experiment.

Erika lever ett bra liv med många vänner men någonstans i hennes medvetande gnager hela tiden känslan av otillfredsställelse och i takt med den biologiska klockans tickande ökar trycket på henne att förändra sitt liv.

Berättelsen är uppdiktad men fröet till den här historien fanns i min egen separation i början av 1990-talet och livet som singel och halvtidsförälder. En tid med en hel del uteliv och även en viss erfarenhet av kontaktannonser och singelföreningar av den typ som beskrivs i boken.

 

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Några år efter den ovan beskrivna perioden vaknade idén att detta kunde vara embryot till något med potential att utvecklas till en intressant berättelse. Jag började så smått att skriva historien om Pontus i slutet av 1990-talet alltså ungefär då bokens handling utspelar sig. En bit in i processen dök så även Erika upp och pockade på uppmärksamhet. Det gick upp och ner, ibland vaknade lusten att skriva vilket då resulterade i några sidor men ofta följt av uppehåll på månader eller år. Det som slutligen fick mig att bruka allvar med boken var att min fru Mari Åberg för ca tre år sedan började skriva på sin bok vilket även peppade mig att skriva, framförallt under helger och semestrar i vår stuga på Österlen. Nu har så äntligen mitt bokprojekt sprängt målsnöret vilket jag väl knappast vågade tro när jag en gång startade detta för snart femton år sedan.

 

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Ända sedan uppsatsskrivningen i skolan med möjlighet att ge fantasin fritt spelrum har jag funnit ett nöje i att då och då fatta pennan och formulera mina tankar i skrift. Inspirationen kommer oftast från händelser man själv råkar ut för eller ser andra uppleva. Under lång tid räckte inte tiden till för skrivande men det handlar förstås som alltid om prioritering och de senaste åren har skrivandet fått ta en stor del av min fritid i anspråk.

 

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?

Jag tror nog att de flesta blev imponerade när de förstod att det verkligen skulle bli något av min bok. Framförallt beroende på att man inser vilket arbete det innebär att driva ett sådant projekt i mål. Förhoppningsvis är man lika imponerad efter att ha läst boken.

 

Skriver du på något nytt nu?

Jag har ett synopsis som jag funderar på och lite trådar att dra i. Förhoppningsvis kommer jag igång ordentligt under hösten.

 

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Går man och bär på en idé kring något man vill skriva om så gäller det bara att hitta tiden. Man ska veta att det är mycket arbete innan boken ligger framme men när den väl gör det så kommer man absolut inte att ångra sig.

 

Varför ska man läsa din bok?

Det här är ingen spänningsroman, alltså inte ett mord så långt ögat når men är man intresserad av mänskliga relationer så bör man läsa min bok. Det handlar om det eviga samspelet mellan könen och sökandet efter någon att älska. Om hur man håller lågan i relationen brinnande och vad som kan hända när det inte lyckas. Sådant som påverkar oss alla i olika grad.

 

Vad gör du när du inte skriver?

Jag arbetar som ingenjör på en firma i Malmö som utvecklar dataprogram för byggbranschen. På fritiden tränar jag gärna på Friskis & Svettis, spelar varje lördag på travet och är delägare i en travhäst.

 

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Alla som är intresserade av en relationsroman av det här slaget men kanske gissningsvis framförallt de som kan identifiera sig med huvudpersonerna alltså de som närmar sig medelåldern eller har den i något så när färskt minne. Många platser i Malmö med omnejd förekommer i berättelsen vilket kan ge en extra dimension till läsningen för de som är välbekanta med dessa miljöer.

Köp boken här!