Berätta om boken

Det är en desperat historia om en hund som vänder uppochner på hela tillvaron för Mervi.

- Jag som redan var utmattad behövde lugna promenader med en snäll familjehund som kunde läka min utbrända hjärna. Men så fel jag hade!

När jag till slut lärde mig hundens språk kom så många andra kunskaper in i mitt liv som gjorde att mitt desperata hundägarskap vände till något läkande och som senare blev min huvudsakliga yrkessysselsättning.

Hur kom boken till?

Det startade 2013 med en fråga som väckte berättelsen till liv. Frågan kom från min samarbetspartner Gunilla. Först efter många fler frågor insåg vi att det här kunde bli en bok. Inte bara för mig själv utan för hundägare som hade samma utmaningar som jag hade haft. Jag ville skriva den bok som jag själv behövt läsa. I år 2024 så har vi uppdaterat boken med en praktisk sammanfattning och enkla kom-ihåg-kort för att läsaren ska lyckas i sitt hundägarskap.

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Det var något som växte fram. Jag hade så många berättelser som bubblade i mig, som behövde komma ut. Jag bollade lösryckta minnen och händelser med Gunilla som fokuserade på strukturen och upplägget. Från helt olika håll skapade vi min berättelse och det blev ett så lyckosamt samarbete. Jag stod för innehållet och Gunilla för ramarna och strukturen. Det var en kreativ process. Men också med många tröga stunder där absolut ingenting hände. Tillsammans peppade vi varandra att dra projektet i mål.

Vad får er att vilja skriva? Vad inspirerar er?

-Jag har så många minnen som jag bara vill dela med mig av. Situationer som lärt mig om hundens språk. Det är en gåva att få sprida det vidare och så roligt att så många blivit intresserade av hundkommunikation. Tillsammans med Gunilla har vi skrivit ytterligare en bok, Valpboken som är ett komplement till den första boken.

Skriver ni på något nytt nu?

-Inte direkt men våra böcker har blivit ljudböcker och vi läste in dem själva. Jag valde min desperata historia och Gunilla läste in Valpboken. Att få läsa sin egen text var en spännande upplevelse, att få trycka på de ord som verkligen behövde betonas blev en skön känsla. Alla som skrivit en bok borde få den möjligheten att läsa sin egen text. Det är en ny dimension av sitt eget författarskap.

Just nu skriver vi på innehållet i våra digitala kurser som är en förlängning av våra båda böcker. Vi har mycket glädje av allt skrivande som vi producerat i våra böcker. Pennan och formuleringarna är liksom redan uppvärmda.

Har ni tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Skriv om det som du brinner för, då kommer mycket gratis. Jobba i team. Ta hjälp. Ha roligt. Ta ledigt från det kreativa och lita på att processen kommer ta er framåt.

Varför ska man läsa boken?

Om man är intresserad av hundkommunikation. Om man vill förstå sin hund. Om man vill få verktyg till vardagsutmaningar i sitt eget hundägarskap. Då lovar vi att du kommer hitta många viktiga och naturliga lösningar som du kan starta med direkt, oavsett hundens ålder eller ras och helt utan våld.

Vad gör ni när ni inte skriver?

Mervi utbildar hundägare i hundens språk

Gunilla är samtalscoach och håller utbildningar i samtals- och frågemetodik

Vilka vill ni helst ska läsa er bok?

Alla som är nyfikna på kommunikation, som vill lära sig ett nytt språk, och som vill få en ökad förståelse för en annan art.

Och tillbaka till hur boken kom till. Vad var det för fråga som Gunilla
ställde till Mervi?

-Gunilla undrade om hon fick intervjua mig om mitt hundägarskap. Tänk att den frågan bar på ett så roligt och viktigt projekt som vi fortfarande (11 år senare ) gläds åt.

Så ett tips till alla författare är att våga fråga och se vad samtalet och svaren bär på för möjligheter som kan inspirera ditt skrivande.