Berätta om din bok!

Det är del 1 av en trilogi, som annars blivit en mursten. Lektören föreslog jag skulle dela upp den. Boken handlar om olika civilisationer i vår galax och dess närhet, med den överlägsne Typ 3-civilisationen Doradus i Stora Magellanska Molnet som dominerande civilisation. De andra är bl a Dilmun och Markab, som är fiender. De har helt olika kultur. Men nu vill Dilmun ta språnget från Typ 2 till Typ 3 civilisation, och behöver mer avancerad teknologi, som finns på Geonfysisk Institut i Typ 3-civilisationen. Även Markab är sugna på mera teknologi. Civilisationsexponenten som styr i Doradus, betraktar de mindre utvecklade civilisationerna i vår galax som sina kolonier, och gör vad som helst (även fula grepp) för att hindra dem i utvecklingen. Men Geonfysisk Institut har sin egen vilja och väljer själv sina studenter...

 
Hur kom boken till?
Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen? Boken var en färdig ide som legat och gnagd sedan 1984.
 
Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?
Jag har alltid skrivit, men inte på fullt allvar. Därför ligger massor av manuskript i pärmar på vinden och i bokhyllan och väntar nu jag har god tid och tycker det är roligt att dra i gång igen. Jag inspireras mest av forskning och vetenskap inom astronomi, biologi, antropologi och arkeologi. Jag ser möjligheterna att spinna vidare. Vi har en science fiction grupp på Tycho Brahe Observatoriet i Oxie, och det var den som egentligen drog igång mig.
 
Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?
Scifigruppen tycker det är mycket spännande. Två av dem har läst hela Dilmuntrilogin. Jag försöker ju göra allt vetenskapligt korrekt, och har diskuterat Corioliskrafter i Typ 3-civilisationer och dylikt med dem. Allt jag skriver om, är möjligt.
 
Skriver du på något nytt nu?
Ja, jag har flera olika projekt. Först och främst resten av Dilmuntrilogin, men sedan kommer nog något om Sirius (se min skämthemsida www.siriussolarsystem.se).
 
Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?
Just do it. Låt en lektör titta på alstret och föreslå ändringar. En helt utomstående person är inte så insatt i din fantasivärld som någon du känner. En svensk science fiction författare, Dennis Lindbohm, som jag känte för flera år sedan, gav ett råd till: Publicera på eget förlag eller ett förlag där boken lever länge. Han började publicera på ett vanligt förlag, men gick över till eget av ekonomiska skäl. Och det var på 1970-talet.
 
 
Varför ska man läsa din bok?
För att få förströelse. Kanske kan de vetenskapliga implikationerna trigga något intresse.
 
 
Vad gör du när du inte skriver?
Jag arrangerar solförmörkelseresor. Dessutom reser jag mycket på vandringsresor och andra äventyr. I botten är jag utbildat textilkonstnär och ämneslärare i högstadiet. Just nu under sommaren ligger jag i blöt i Öresund och njuter av värmen.