Berätta om din bok!

Gittas dagbok, är min andra bok om Gitta som växer upp i huset Åkerbo i Huddinge under 1930-talet. I Gittas dagbok bryter andra världskriget ut och det är en genomgående tråd genom boken. Jag har både skrivit och illustrerat de båda böckerna.

Hur kom boken till?

 Jag skrev ner alla berättelser som mamma berättat från sin barndom i huset Åkerbo i Huddinge på 1930-talet. Det är min mamma som är Gitta.

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?  

Den växte fram under processen. Mamma och jag jobbade fram den första delen om Åkerbo tillsammans. Jag skrev om hennes berättelser, som jag har älskat sedan jag var barn, och försökte ha kvar mammas språk. Bilderna har jag haft i huvudet hela livet, det var en fröjd att få göra ur dem.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?  

Spännade berättelser från förr. Jag vill att barn idag ska veta hur annorlunda det var att växa upp förr.

Skriver du på något nytt nu?

Jag går och tänker på en tredje del om Åkerbo. Och så är jag sugen på att berätta om min egen uppväxt i Lappland på 1960-talet.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Leta i din egen historia, alla familjers historia rymmer spännande berättelser. Berättelser som kan vara grunden och bli något helt nytt.

Varför ska man läsa din bok?  

Den beskriver en tid ur ett barns perspektiv som är så annorlunda mot för nu, och ändå inte så länge sedan. Jag vill och tror att boken ska öppna upp för diskussioner om hur det var förr i alla familjer.

Vad gör du när du inte skriver?  

Illustrerar, det är mitt egentliga jobb. Det har jag gjort hela livet och jag älskar det fortfarande.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Barn i åldrarna 6-9 år, fast gärna äldre barn och vuxna, främst far– och–morföräldrar som jag tror kan ha behållning av berättelserna.