Helikopterrånet - inifrån

 

 Berätta om din bok!

När jag vaknade den morgonen helikopterrånet hade skett och hörde om hur det genomförts, då förstod jag direkt att det måste varit en mycket skicklig pilot. Inte många skulle kunna klara den flygningen. Det visste inte minst jag efter att ha tagit några lektioner i helikopterflygning och dessutom flugit med flera duktiga piloter i letandet efter bra marker till vindkraftsverk. Bara några få så skickliga piloter fanns i landet och jag kände en av de bästa. Han var anställd i vårt bolag och min vän.

När media börja ringa och vår hemsida kraschade, då förstod jag allvaret. Mitt liv sattes i spinn: Var det verkligen han som var piloten? Hur kunde det vara han? Hur kunde han av alla, blivit indragen? Och att vi inget märkt? Visserligen hade han varit borta mycket på sistone, men i alla fall …

Genast började olika scenario att målas upp för mig om hur det egentligen kan ha gått till – inifrån…

 Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Det var en lång process. Jag har alltid varit något av en dagdrömmare, jag tycker om att fantisera, reflektera och att skriva. När jag bodde i Skåne skrev jag till exempel ungdomskåserier i Kristianstadsbladet. Men mitt skrivande hade hittills inte mynnat ut i en hel bok. Helikopterrånet var en händelse som satte mitt liv i spinn. Jag kunde inte gå på ett möte, en fest eller ett arbetsmöte, utan att bli överöst med frågor. Till en början var jag ointresserad och fick avsmak för hela karusellen. Senare, när jag började få distans till alltihop började ett nytt intresse att växa inom mig. Sakta blev jag mindre dömande och mer utforskande: – Var han verkligen skyldig? Om inte, vad var det då som drivit honom? Jag lusläste de tusentals sidorna i förundersökningen, som även inkluderade polisens förhör av mig, hans chef och vän, och en enorm frustration växte fram. Bevisen mot min vän var många och verkade odiskutabla. Men kunde det vara så enkelt? Hade han varit under någon form av hotsituation? Kan det vara värt 39 miljoner att gillra en raffinerad fälla och se till att man själv kommer undan? Vem sitter på sådan kapacitet? Och slutligen: Om sådana krafter går fria att fortsätta sin kriminella verksamhet – När och var händer det härnäst?

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Det är på en mer platonisk nivå. Det handlar om en kraft som är större än jag. Att skriva är som att andas för mig – en ventil för att inte bli galen i denna tokiga värld. Men framförallt skriver jag för att tillföra något positivt till världshistorien. Jag tror på fjärilseffekten och jag tror på pennans makt.

 Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?

Jag kan säga att de som slutligen stött och hjälpt mig som mest, varit desamma som till en början var skeptiska. De ville inte att jag skulle skriva om detta rån. Och inte på det sätt som jag tänkte göra. Det var av omtanke. De var rädda för vad det skulle göra med mig. När de väl förstod vad jag försökte göra, att det för mig var som en katarsis – att jag behövde skrivandet i en slags helande process – då började de genast att hjälpa och överösa mig med kärlek och stöd.

 Skriver du på något nytt nu?

De som har läst Helikopterrånet – Inifrån, vet att Kriminalkommissarie Björn Öhlund inte är den som ger upp i första taget. Under pågående utredning var hans fru sjuk. Sådana familjära bekymmer slukar mycket krafter. Nu i efterhand kryper en känsla honom allt närmare, som en Gollum i hans undermedvetande: Det måste finnas alternativa förklaringar – andra som inte greps – en organisation bakom som polisen inte lyckats (eller vill) kartlägga. Öhlund är igång igen …

 Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Skriv tusen ord om dagen i ett år. Läs allt som kommer i din väg, gärna också från andra genre än den du skriver inom. Förvänta dig inte att det går enklare än att bygga ett hus. Det är mycket hantverk. Påtvinga släkt och vänner dina alster. Förhåll dig lyssnande och lärande. Och ha alltid en flaska vatten nära datorn.

Varför ska man läsa din bok?

Därför att det är en tankeväckande socialpsykologisk kriminalroman. Den kan läsas som en spännande berättelse om det uppmärksammade helikopterrånet i Stockholm.  Så här kan det ha gått till. Samtidigt skapar boken nya idéer om vad som kan ha hänt, hur och varför. Finns det mer att avslöja

Vad gör du när du inte skriver?

Jag är företagare, en entreprenör med inriktning på miljö. Jag arbetar och har arbetat med olika projekt – allt från vindkraft till lätta miljövänliga material. Jag engagera mig gärna i företag i uppstartsskedet. Jag värnar om att goda idéer ska tas till vara, bli till projekt och framgångsrikt drivas vidare. Det är stor tillfredställelse att i samarbete med andra se idéer och projekt förvandlas till något som få från början trodde vara möjligt

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Kvinnor! Och de som vanligtvis inte läser deckare. Läsare som vill försöka förstå mellanmänskligt beteende – människan bakom.

Köp boken här!